Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Οι πιο επικίνδυνοι νάρκισσοι: Κακοήθεις νάρκισσοι

wp-1449612948600
Οι κακοήθεις νάρκισσοι είναι οι πιο επικίνδυνοι και αυτοί που μπορούν να σε βλάψουν περισσότερο από όλους. Για να το κατανοήσουμε αυτό πρέπει να καταλάβουμε τι είναι κοινωνιοπάθεια κι αντικοινωνική διαταραχή. Απλούστατα είναι τα άτομα που δεν έχουν ενσυναίσθηση, που μπορούν να διαοπράξουν εγκλήματα (βίαια, σεξουαλικά εγκλήματα αλλά και όλων των ειδών)  χωρίς να έχουν τύψεις ή ενσυναίσθηση. Υπάρχει όμως διαφορά μεταξύ κάθε τύπου ναρκισσιστικής διαταραχής και του κακοήθους νάρκισσου.
Ο κακοήθης ναρκισσισμός είναι ένας συνδυασμός 3 διαταραχών προσωπικότητας. Ναρκισσστική διαταραχή, παρανοική διαταραχή και αντικοινωνική διαταραχή ή κοινωνιοπάθεια.Ο κακοήθης νάρκισσος είναι αυτός που το μόνο που σκέφτεται είναι ο εαυτός του. Αυτός που πιστεύει πως του ανήκουν δικαιωματικά πράγματα, έχει αίθηση μεγαλείου, που πιστεύει πως αξίζει η προσοχή των άλλων ανθρώπων, του κόσμου, της κοινωνίας ολόκληρης σε τόσο μεγάλο βαθμό που θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο για να το διασφαλίσει.
Είναι επίσης παρανοϊκοί. Είναι τόσο καχύποπτοι που νομίζουν πως οι άλλοι πρόκειται να τους βλάψουν,πως θέλουν να τους πάρουν την εξουσία και την ισχύ, να τους πάρουν αυτό που τόσο πολύ αξίζουν. Είναι αντικοινωνικοί ή κοινωνιοπαθείς με ελάχιστες ή καθόλου τύψεις απέναντι στους ανθρώπους που βλάπτουν διότι αξίζουν αυτό που χρειάζονται ή αυτό που πρόκειται να πάρουν θεωρούν πως το δικαιούνται ή πως οι άνθρωποι τους ανήκουν.
evil
Το είδος του κακοήθη νάρκισσου είναι το είδος που πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο από όλα, διότι μπορούν, αντίθετα με τους κοινωνιοπαθείς, να φαίνονται φυσιολογικοί σε μία σχέση. Αυτό που διαφοροποιεί τους κακοήθεις νάρκισσους από αυτούς που έχουν αντικοινωνικη διαταραχή προσωπικότητας ή από κάποιους που έχουν κοινωνιοπάθεια, είναι πως ο κακοήθης νάρκισσος έχει ενσυναίσθηση μόνο γι αυτούς που θεωρούν πως τους ανήκουν, σε αυτούς που πιστεύουν πως θα τους ακολουθήσουν. Μπορούν να βρεθούν σε μία σχέση.
Ας δούμε τον Χίτλερ εξωτερικά. Φαίνεται αρχικά  πως όλοι αυτοί οι μαζικοί δολοφόνοι ήταν κοινωνιοπαθείς ή ψυχοπαθείς. Αλλά δεν είναι έτσι. Διότι οι ψυχοπαθείς, όπως μπορούμε να καταλάβουμε, είναι ανίκανοι να βρεθούν ή να έχουν σχέση. Δεν επιθυμούν να βρεθούν σε σχέση.Στην πραγματικότητα, η ιδέα του να βρεθούν σε σχέση δεν τους ικανοποιεί και τόσο. Αλλά ο κακοήθης νάρκισσος το απολαμβάνει και το εκτιμά, και θα κάνει σχεδόν τα πάντα για να έχει οπαδούς, να προστατεύει άλλους, να αντιπροσωπεύει μία κοινότητα, μία πόλη, μία χώρα. Ας σκεφτούμε τον Χίτλερ, τον Στάλιν. Ξέρουμε πόσα εκατομμύρια ανθρώπους σκότωσε ο Χίτλερ, πόσοι άνθρωποι δεν ξέρουν πως ο Στάλιν είναι υπεύθυνος για τις δολοφονίες 20-60 εκατομμυρίων, ποτέ δεν θα μάθουμε με ακρίβεια εξαιτίας των παρανοϊκών μεθόδων που χρησιμοποιούσε στο να κρύβει με άκρα μυστικότητα τα ίχνη των δολοφονιών που διέπραξν αυτός και οι άνθρωποί του. Αλλά αυτά τα άτομα, ως κακοήθεις νάρκισσοι που ήταν, λάτρευαν, χρειάζονταν και απαιτούσαν οι άνθρωποι να τους αγαπούν. Αύξησαν την ισχύ και την εξουσία τους παρουσιάντας τους εαυτούς τους ως ενός είδους σωτήρα, ως άτομα που μπορούν να τους προστατέψουν από τους καταπιεστές. Ο Φίντελ Κάστρο είναι ακόμα ένα παράδειγμα που οι άνθρωποι τον πίστευαν.Πίστεψαν πως μπορεί να τους αντιπροσωπεύσει και να τους προστατέψει. Επομένως, ο κακοήθης νάρκισσος απολαμβάνει αυτό που παίρνει από την ιδέα πως προστατεύει την πατρίδα. Δώσε τους μία γεύση εξουσίας και θα σκότωναν, θα δολοφονούσαν και θα έβλαπταν οποιονδήποτε έμπαινε εμπόδιο στο διάβα τους, όπως θα έκανε κι ένας κοινωνιοπαθής. Διότι η σφοδρή ναρκισσιστική επιθυμία τους να αποκτήσουν ισχύ και να προστατέψουν τα πλήθη που τους ακολουθούν τους εξαναγκάζει να κάνουν σχεδόν τα πάντα για να διατηρήσουν την ισχύ τους. Ως εκ τούτου όταν κατέχουν την εξουσία οι κακοήθεις νάρκισσοι θα διατηρήσουν την εξουσία τους σε βαθμό που κανένας και τίποτα δεν θα μπορεί να τους απειλήσει.
black-ego-logo
Οι νάρκισσοι των υπόλοιπων κατηγοριών με διαταραχή προσωπικότητας είναι πολύ ευδιάκριτοι αν τους ψάξεις, είναι οι εγωκεντρικοί, οι ξιπασμένοι που καυχιούντι συνεχώς, αυτοί που προβάλλουν ένα μεγαλείο, που δικαιούνται τα πάντα, αυτοί που μιλούν συνεχώς, αυτοί που τσακώνονται συνεχώς λέγοντας πως είναι δική τους η ιδέα σε μια πρωτοβουλία ενώ δεν είναι, ειναι αυτή που θα έλθουν σε αντιπαράθεση και θα καταλήξουν να πουν πως φταίς εσύ, ξέρετε οι συνηθισμένοι νάρκισσοι. Και έχουμε και τους κεκαλυμένους νάρκισσους, θα μιλήσουμε γι αυτούς σε μία άλλη ανάρτηση. Είναι αυτοί που προσποιούνται πως είναι φυσιολογικοί για να κερδίσουν ισχύ, και προβάλλουν τον εαυτό τους ως κάποιον που αγαπά και είναι δοτικός, μία ψευδή αλτρουιστική πλευρά. Αλλά ο κακοήθης νάρκισσος είναι αυτός που θα σε εξαπατήσει.
ffd3d70379cfdb242f991432dad8d76c
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα κακοήθη νάρκισσου σε μία σχέση. Επιφανειακά αυτό τα άτομο παρουσιάζεται ως ο συνηθισμένος νάρκισσος, δηλ. πως είναι σημαντικός, πως αξίζει την αγάπη και τον θαυμασμό, παρουσιάζεται ως τολμηρός και δραστήριος. Αλλά ο κακοήθης νάρκισσος, αντίθετα με τους υπόλοιπους νάρκισσους,  έχει επιθετικότητα και θυμό. Μιλά για τους άλλους που τον πλήγωσαν με τρόπο που εκμαιεύει ενσυναίσθηση ή συμπόνοια. Να θυμάστε πως οι νάρκισσοι μπορούν να εξαναγκάζουν τους συνεξαρτώμενούς τους να θέλουν να είναι σε σχέση μαζί τους. Αυτό ίσως σας ακούγεται ανεδαφικό, αλλά αν είσαστε συνεξαρτώμενος και δεν έχετε κάνετε ειδική θεραπεία τότε να ξέρετε πως είστε επιρρεπείς στην πανουργία και την χειραγώγηση του κακοήθους νάρκισσου. Θα τον βλέπετε ως ένα κακόμοιρο άτομο, που τον έχουν πληγώσει, τον έχουν απορρίψει, τον έχουν περιθωριοποιήσει και θα νοιώθετε λύπη για αυτόν. Καθώς θα παρουσιάζεται ως θύμα για να σας κάνει να θέλετε να τον στηρίξετε, ο συνεξαρτώμενος θα κατανοήσει, θα τον καταλάβει τις ιστορίες του και θα νιώσει άσχημα. Ο κακοήθης νάρκισσος είναι πολύ καλός στο να αποσπά συμπόνοια. Να θυμάστε πως έχουν αυτού του είδους την ψυχοπάθεια, την κοινωνιοπάθεια και την αντικοινωνική διαταραχή γι αυτό και είναι ικανοί να λένε ψέματα, να χειραγωγούν, να εξαπατούν, να παίρνουν αυτό που χρειάζονται.
maxresdefault
Και ακριβώς όπως οι κοινωνιοπαθείς το κάνουν πειστικά, κι έτσι ο συνεξαρτώμενος ερωτεύεται αυτό το άτομο, τον κακοήθη νάρκισσο, που εμφανίζεται τόσο τολμηρός και γοητευτικός, και ο θυμός και η πικρία τους γι αυτούς που τους έχουν πληγώσει είναι πιστευτός, θέλουν τόσο πολύ (οι συνεξαρτώμενοι) να πιστέψουν σε αυτό το άτομο γιατί οι ίδιοι έχουν στήσει το σκηνικό για την ίδια την θυματοποίησή τους με έναν τρόπο που θέλουν να τους προστατέψουν, θέλουν να δώσουν οι ίδιοι την μάχη αντί για τον κακοήθη νάρκισσο. Και τότε ο κακοήθης νάρκισσος θα χειραγωγήσει τον συνεξαρτώμενο και θα τον παγιδεύσει κι αφού θα πιαστεί στα δόκανα και θα έχει παγιδευτεί, εκεί θα ξεκινήσει και θα βγει προς τα έξω η κοινωνιοπάθεια. Αυτό θα συμβεί όταν τον τσαντίσεις, θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την ισχύ του. Εκεί είναι που ο κακοήθης νάρκισσος θα σε χτυπήσει, θα σε τραυματίσει, θα σε πληγώσει, θα χειραγωγίσει άλλους για να σε τσακώσει ή για να διασφαλίσει πως θα κάνεις ό,τι χρειάζεται.
images
Αντίθετα με τον κοινωνιοπαθή, ο κακοήθης νάρκισσος έχει ανάγκη την σχέση μαζί σου, να τον/την αγαπάς, θυμώνει όταν δεν το κάνεις, θέλει αληθινά να συνδεθεί μαζί σου. Και εντελώς ξαφνικά, μόλις βρεθείς μέσα στην σχέση και συνδεθείς μαζί του, αυτό που ονομάζω ” Σύνδρομο Ανθρώπινου Μαγνήτη”, πράγμα που σημαίνει πως προφανώς είσαι συνεξαρτώμενος, θα διαπιστώσεις πως αυτό το άτομο είναι παρανοϊκό, υποπτεύεται πως οι άνθρωποι κυκλοφορούν για να του κάνουν κακό, θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την σχέση μαζί σου, θα σου πει να μην πιστεύεις την μητέρα σου, ούτε τους καλύτερούς σου φίλους, διότι στο παρανοϊκό του μυαλό, οι άνθρωποι προσπαθούν να σας χωρίσουν και να τελειώσουν την σχέση σας. Η κοινωνιοπαθητική και η ψυχοπαθητική του πλευρά θα βγούν προς τα έξω. Θα κάνει διάφορα πράγματα στους άλλους για να διατηρήσει την ισχύ του πάνω σου. Θα τους στείλει γράμματα, θα τους πάρει τηλέφωνο και θα προσποιηθεί πως σας αντιπροωπεύει με τρόπο που θα δίνει τέλος στη σχέση  και θα χειραγωγήσει τους φίλους σου, την οικογένειά σου έτσι ώστε να κάνουν αρνητικές σκέψεις για σένα, και να  θυμώσουν μαζί σου.
badpeople6
Ο κακοήθης νάρκισσος πρέπει να σε φοβίζει γιατί δεν θα σταματήσει πουθενά για να διατηρήσει αυτό που είναι απαραίτητο γι αυτόν, κι αυτό που του είναι αναγκαίο είναι η ναρκισσιστική του ανάγκη μέσα από την επιβεβαίωση, την διαβεβαίωση, την σπουδαιότητα και τα χρήματα. Μερικές φορές είναι δύσκολο να γίνει διάγνωση σε ένα τέτοιο άτομο με νακισσιστική κακοήθεια, γιατί συχνά οι ψυχολόγοι βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα πως είναι ψυχοπαθής ή κοινωνιοπαθής ή πως έχει αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας αλλά η διαφορά είναι πως πραγματικά θέλουν να τους αγαπάς, πραγματικά θέλουν μία σχέση, αλλά αν κατά οποιονδήποτε τρόπο μπεις εμπόδιο στον δρόμο του, αν τυχόν τους εκνευρίσεις θα σε πληγώσουν, θα σου κάνουν κακό. Και από ενσυναίθηση; μην περιμένεις και πολλά πράγματα. Διότι η “ενσυναίσθηση” που έχουν οι νάρκισσοι με αυτό το άτομο που νιώθουν κοντά , συμπεριλαμβανομένων και τον κακοήθων νάρκισσων, έχει να κάνει με τον τρόπο που έχει αντίκτυπο στους ίδιους.

Για να συνοψίσουμε, οι κακοήθεις νάρκισσοι είναι οι πιο επικίνδυνοι από όλους τους νάρκισσους.
του Ross Rosenberg

με πληροφορίες από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.