Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ:Tουρκικό πολεμικό πλοίο έκανε βολές στο Φαρμακονήσι

turkish_navy-1-640x330

Πολύ σοβαρό εκτιμάται από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το ΓΕΕΘΑ το περιστατικό που συνέβη τα ξημερώματα στα ανατολικά του Φαρμακονησίου, όταν τουρκικό σκάφος εκτέλεσε για λίγη ώρα πυρά, σε παρατύπως δεσμευμένη από την Άγκυρα περιοχή «εκτελέσεως ασκήσεως με χρήση πυρών», την οποία η Ελλάδα είχε απορρίψει και χαρακτηρίσει παράνομη.

Πιο συγκεκριμένα η Άγκυρα εξέδωσε χθες NAVTEX για τη διενέργεια ασκήσεως με χρήση πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανατολικώς του Φαρμακονησίου (με «μέτωπο» δηλαδή προς την Τουρκία) και εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων, συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ. Αμέσως η Αθήνα απάντησε στην τουρκική NAVTEX εκδίδοντας αντίστοιχη δική μας, όπως επιβάλλεται από το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία απέρριπτε και ακύρωνε την τουρκική NAVTEX.

 9k

Τη συγκεκριμένη ώρα και τη συγκεκριμένη περιοχή που είχε σημειωθεί στην τουρκική NAVTEX, ένα μικρό παράκτιο περιπολικό της γείτονος εκτέλεσε πυρά με το πυροβόλο του των 20 χλστ για σύντομο χρονικό διάστημα, σε ασφαλή τομέα, και ενώ δίπλα του έπλεε η κανονιοφόρος «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» του ΠΝ.

Σε λίγη ώρα αναμένεται και η έκδοση επισήμου ανακοινώσεως από πλευράς του ΓΕΕΘΑ με την οποία θα δίδονται στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία του πολύ σοβαρού αυτού συμβάντος, καθώς και οι όποιες ενέργειες έχουν αναληφθεί από ελληνικής πλευράς.   Η απάντηση του ΓΕΕΘΑ  
Την πρώτη αποτίμηση των γεγονότων όπως αυτά συνέβησαν τα ξημερώματα στο Φαρμακονήσι, με το πολύ σοβαρό περιστατικό της εκτελέσεως «εκπαιδευτικών βολών» από τουρκικό περιπολικό στο πλαίσιο «ασκήσεως», δίνει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγα λεπτά.

Λόγω της σοβαρότητος αλλά και της σπανιότητος του περιστατικού παραθέτουμε την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ ως έχει: «Γνωρίζεται ότι βραδυνές ώρες 16 Φεβρουαρίου 2017, τουρκικές αρχές εξέδωσαν τη NAVTEXΤ 221/17, η οποία προέβλεπε άσκηση πυρών σε περιοχή ανατολικά ν. Φαρμακονησίου, προγραμματισμένη να εκτελεσθεί στις 17 Φεβρουαρίου 2017 από τις 07:00Β έως τις 09:00Β.

Μετά εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ανελήφθησαν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Άμεσα εκδόθηκε η NAVTEX 87/17 από την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία, η οποία καθιστούσε την ως άνω τουρκική NAVTEX άκυρη λόγω αναρμοδιότητας εκδόσεως αλλά και διότι επικάλυπτε ελληνική επικράτεια.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν άμεση και συνεχή ετοιμότητα παρακολούθησης με αποστολή της Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στην περιοχή.

Από ώρας 0740Β έως 0755Β 17 Φεβρουαρίου 2017, περιπολικό σκάφος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, πλέοντας ανατολικά ν. Φαρμακονησίου και εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ), εκτέλεσε πυρά με πυροβόλα μικρού διαμετρήματος, με διεύθυνση βολής ανατολικά.

Το εν λόγω περιπολικό καθ’όλη την διάρκεια της κίνησής του, παρακολουθούνταν από την Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, η οποία εξέπεμπε κείμενα απομάκρυνσής του από τα ΕΧΥ καθώς και διακοπής των δραστηριοτήτων πυρών.

Ακολούθως το τουρκικό πολεμικό πλοίο κινήθηκε βόρεια, απομακρυνόμενο της περιοχής.»   Λ.Σ.Μ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.