Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Απειλές από Αγκυρα προς Λευκωσία


Στη γραμμή διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, που από την πρώτη στιγμή επέλεξε η τουρκοκυπριακή πλευρά προκειμένου να επικρίνει τροπολογία της κυπριακής Βουλής για ιστορική αναφορά του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 ως μέρος επετειακού μαθήματος, επέλεξε να
κινηθεί και το τουρκικό ΥΠΕΞ, εκδίδοντας χθες σκληρή ανακοίνωση. Από το τουρκικό ΥΠΕΞ τάσσονται υπέρ των απορριπτικών δηλώσεων του κ. Ακιντζί και τονίζουν ότι «για όσο δεν υπάρχει θεμελιώδης αλλαγή στην ελληνοκυπριακή νοοτροπία, η οποία αρνείται να δεχθεί τους Τουρκοκύπριους ως συνιδιοκτήτες του νησιού, θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν αποτελέσματα από τις προσπάθειες που στοχεύουν σε μια διευθέτηση στην Κύπρο». Η σκληρή τουρκική στάση υπονομεύει τις προσπάθειες για την περαιτέρω συνεννόηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, τουλάχιστον πριν από το συνταγματικό δημοψήφισμα της 18ης Απριλίου.
Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, σε στρατιωτικό επίπεδο πληθαίνουν οι συζητήσεις για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατ. Μεσόγειο. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο το Αιγαίο. Εχουμε ως καθήκον να διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας και στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε χθες ο νέος αρχηγός ΓΕΝ κ. Ν. Τσούνης, επιχειρώντας να εξηγήσει τη γενική στρατηγική στόχευση της Ελλάδας, ως εκ τούτου και του Π.Ν., στα αμέσως επόμενα χρόνια. Ο κ. Τσούνης γνωστοποίησε ότι υπάρχει μια γενικότερη προσπάθεια για συμμετοχή σε όσο περισσότερες νατοϊκές και λοιπές συμμαχικές ασκήσεις είναι δυνατόν, ενώ εξήγησε ότι η ανάπτυξη μιας Αεροπορίας Ναυτικού (με πυρήνα τα P-3 Orion), υπαγορεύεται από τη στρατηγική ανάγκη της Ελλάδας να εποπτεύει το κομμάτι της Ανατ. Μεσογείου που της αναλογεί. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα συμμετέχει στις δύο εξελισσόμενες επιχειρήσεις στην Κεντρ. Μεσόγειο με μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο. Ο Α/ΓΕΝ εκτίμησε, επιπλέον, ότι η δράση του νατοϊκού στολίσκου της SNMG-2 στο Αιγαίο θα συνεχιστεί.
Ο κ. Τσούνης εξήρε, επιπλέον, τη σημασία της βάσης της Σούδας για την Ελλάδα, ενώ επισήμανε ότι σκοπός είναι στο εγγύς μέλλον να μετασταθμεύουν εναλλασσόμενες μονάδες του Π.Ν., με τελικό στόχο, όταν ο Ναύσταθμος Κρήτης θα έχει υποστεί τις απαραίτητες μετασκευές και βελτιώσεις, να σταθμεύει μόνιμα στην Κρήτη σημαντικό κομμάτι του στόλου. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υπαγωγής της ΑΣΔΕΝ στο Αρχηγείο Στόλου, περιορίστηκε να μιλήσει για την ανάγκη να υπάρχει ένα στρατηγείο που θα ελέγχει κεντρικά ένα πιθανό θέατρο επιχειρήσεων. Γνωστοποίησε, τέλος, ότι οι Ειδικές Δυνάμεις του Π.Ν. θα ενισχυθούν μέσω προσλήψεων Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ).
Έντυπη Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.