Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

ΣΑΛΟΣ με τα 4,8 εκατ. ευρώ που είχε παρκάρει η Ντόρα μετά την Καραϊβική και στην Αφρική


Το υπουργείο Εξωτερικών έχει εντοπίσει και διεκδικεί την επιστροφή πολλών εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε χώρες της Αφρικής αλλά και της Καραϊβικής και τα οποία έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα και «παρκαρισμένα» σε λογαριασμούς του εξωτερικού.

Τα ποσά αυτά εκταμιεύθηκαν την περίοδο 2008-2009, επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη σε διάφορους φορείς, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, όπως αποκαλύπτει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών.

Πριν λίγες μέρες επέστρεψαν στα κρατικά ταμεία 2,5 εκ. δολάρια που είχαν επενδυθεί σε κρατικό ομόλογο του Μπελίζ. Τα χρήματα αυτά επενδύθηκαν εκεί στη βάση του Μνημονίου της Καραϊβικής (ΜΟΑ), το οποίο υπεγράφη στις 23 Σεπτεμβρίου του 2008 στη Νέα Υόρκη, μεταξύ του τότε γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών και ειδικού εκπροσώπου του ΥΠΕΞ σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής Θεόδωρου Σκυλακάκη και του διευθυντή του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής (CCCCC), δρος Κένρικ Λέσλι. Το συνολικό ποσό της ελληνικής συνεισφοράς είχε συμφωνηθεί στα 4 εκ. ευρώ, με ετήσια δόση 1 εκ.. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στις 27 Δεκεμβρίου 2007, εννέα μήνες πριν από την υπογραφή του μνημονίου, η τότε υπουργός Εξωτερικών εξέδωσε απόφαση για έκδοση Χρηματικού Εντάλματος (ΧΕΠ), ποσού 1 εκ. ευρώ.

Όμως όπως αποδεικνύεται δεν ήταν τα μόνα…

Το υπ. Εξωτερικών ανακάλυψε και άλλα 4,8 εκ. δολάρια «ξεχασμένα» σε τράπεζα στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, που εκταμιεύθηκαν στο πλαίσιο μνημονίου που υπέγραψε στις 22 Σεπτεμβρίου 2008, η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον τότε προέδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης, Ζαν Πινγκ.

Το πενταετούς διάρκειας μνημόνιο, με δυνατότητα επέκτασης για άλλα πέντε χρόνια, προέβλεπε συνολικό ποσό ελληνικής συνεισφοράς τα 12 εκ. ευρώ και μέγιστο ποσό ετήσιας συνεισφοράς 3 εκ. για έργα και δράσεις που δεν έγιναν ποτέ.

Ο κοινό τόπος

Όπως σημειώνει ο Νικόλας Ζηργάνος στο ρεπορτάζ του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», κοινός τόπος και των δύο υποθέσεων είναι πως πρώτα αποφασίστηκε η εκταμίευση των χρημάτων (επί ΝΔ), μετά ακολούθησε η υπογραφή μνημονίου, αργότερα προωθήθηκαν για επικύρωση από τη Βουλή (επί ΠΑΣΟΚ), ενώ την ίδια ώρα δεν υπήρχαν κατατεθειμένες προτάσεις για προγράμματα που θα υλοποιούσαν φορείς και ΜΚΟ στο πλαίσιο των συμφωνιών.

Πρόκειται για μια διαπίστωση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Να σημειωθεί ότι ο διαχειριστικός έλεγχος που εδώ και καιρό πραγματοποιούν στελέχη του υπουργείου έχει εντοπίσει επίσης «παρκαρισμένα» 1 εκ. στον Άγιο Μαυρίκιο και ακόμη 1 σε τράπεζα της Γενεύης.

Με ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών έχει επισημάνει ωστόσο ότι «θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες».

Εφημερίδα των Συντατκών, altsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.