Τρίτη 4 Απριλίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ: Βρετανικά πολεμικά σκάφη καταδίωξαν ισπανικό περιπολικό στο Γιβραλτάρ! Η Τ.ΜΕΪ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
 
Δεν πέρασαν ούτε καν δύο ημέρες και η Τ.Μέϊ έδειξε ότι προκειμένου να υπερασπιστεί βρετανικό έδαφος είναι διαθέσιμη να προχωρήσει και σε πολεμικές ενέργειες κατά ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ και πρώην όπως εξελίσσεται με το Brexit «αδελφού» κράτους εντός της ΕΕ και έτσι βρετανικά πολεμικά καταδίωξε ισπανική κανονιοφόρο!

Έτσι λοιπόν καθώς η Βρετανία οδεύει προς το Brexit η ένταση αυξάνεται στην χερσόνησο του Γιβραλτάρ όπου τα δύο βασιλικά Ναυτικά δείχνουν έτοιμα να συγκρουστούν
Ένα περιπολικό  του ισπανικού βασιλικού Ναυτικού μπήκε στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ και καταδιώχθηκε από βρετανικά πολεμικά σκάφη.
Το πλοίο Infanta Christina έπλευσε το μεσημέρι στα νερά του Γιβραλτάρ αλλά βρετανικά πολεμικά σκάφη τα οποία περιπολούν διαρκώς γύρω από τον βράχο, το εκδίωξαν.
Το περιστατικό συνέβη, λίγες ώρες αφότου ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις συνέστησε στη Βρετανία «ψυχραιμία» και απαίτησε να αποδοθεί το Γιβραλτάρ στην Ισπανία μόλις εγκαταλείψει την ΕΕ.
This image was taken off the coats of Gibraltar earlier today. The Spanish ship (pictured) made incursions into British waters, according to photographer David Parody
The ship was around a mile off the coast of Gibraltar, a witness who lived on the said
The green line shows the path of the HMS Scimitar, which pursued the Spanish ship today. The purple line marks the end of Gibraltarian waters
The Infanta Christina ship (pictured), a Spanish navy boat, sailed past the coast of the British territory at around lunchtime
The Royal Navy reportedly chased a Spanish patrol ship off the coast of Gibraltar amid high tension over the rock today. Pictured is Royal Navy HMS Westminster, which sails the waters with the Rock of Gibraltar
Δείτε το βίντεο εδώ
Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι  μπορεί να επιλέξει τη λύση του πολέμου για να προστατεύσει» το Γιβραλτάρ ακολουθώντας τα βήματα της Μάργκαρετ Θάτσερ όπως έκανε με τα Φώκλαντ είπε ο πρώην επικεφαλής των συντηρητικών Μάικλ Χάουαρντ  στην βρετανική εφημερίδα Guardian.
Συμφώνα με τον παλαίμαχο Βρετανό πολιτικό η πρωθυπουργός Τ. Μέι είναι έτοιμη να ακολουθήσει τα βήματα της  Θάτσερ όπως έκανε πριν  από 35 χρόνια για να προστατέψει τότε την κυριαρχία των βρετανικών κτήσεων στον Νότιο Ατλαντικό και τελικά το βρετανικόπ βασιλικό Ναυτικό έχει λάβει αυτές τις εντολές.
Λόγω της προνομιακής του γεωγραφικής θέσης και της στρατηγικής του σημασίας για τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας, το Γιβραλτάρ αποτέλεσε επί πολλούς αιώνες σημείο έντονων αντιπαραθέσεων.
Το αρχικό όνομα ήταν «βράχος του Ταρίκ» (Gibr al-Ţāriq), ή και «όρος του Ταρίκ» (Αραβικά: جبل طارق, Jabal Ţāriq) από τον Βέρβερο Ταρίκ που το κατέλαβε το 711. Αργότερα κατελήφθη από τους Ισπανούς της Γρανάδας το 1492 και τελικά κατελήφθη από τον Βρετανό ναύαρχο Sir George Rooke στις 24 Ιουλίου του 1704 και που τελικά προσαρτήθηκε στην Αγγλία κατά τη διάρκεια του Πολέμου για την Ισπανική Διαδοχή.
Η βρετανική κυριαρχία αναγνωρίσθηκε από την Συνθήκη της Ουτρέχτης το 1713 την οποία και ακολούθησαν οι Συνθήκες των Παρισίων 1763 και των Βερσαλιών 1783.
Το 1969 η Ισπανία έκλεισε τα σύνορα με το Γιβραλτάρ ζητώντας την επιστροφή του από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από δημοψήφισμα που ζήτησε ο ΟΗΕ για την ανεξαρτησία ή υπαγωγή του στην Ισπανία.
Σε εκείνο το δημοψήφισμα η πλειοψηφία των κατοίκων τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της σύνδεσης με τη Βρετανία. Ωστόσο, στις 15 Δεκεμβρίου 1982 με απόφαση του Βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος τα σύνορα ξανάνοιξαν μετά από 13 χρόνια.
Με ένα νεότερο δημοψήφισμα το 2002 επιλέχθηκε και πάλι η παραμονή του Γιβραλτάρ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό οδήγησε σε ένα νέο Σύνταγμα το 2006 και τριμερείς συμφωνίες και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων. Σήμερα το Γιβραλτάρ θεωρείται ένα από τα τελευταία απομεινάρια της αλυσίδας των βρετανικών κτήσεων που διασφάλιζαν τη θαλάσσια πρόσβαση προς τις Ινδίες.
 pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.