Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Ελλάδα ώρα μηδέν: Οι πιάτσες της Αθήνας! Κάνουν σεξ και με 5 ευρώ για να επιβιώσουν


Όλο και περισσότερες γυναίκες Ελληνίδες αλλά και άνδρες καταλήγουν τα τελευταία χρόνια στην πορνεία.

Ο τζίρος από την πορνεία, από τα τέλη του 2012 έως σήμερα, κινείται στα 600-620 εκατ. ευρώ.Ο αριθμός των εκδιδόμενων ανέρχεται περίπου στους 18.500 σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτό αποδεικνύεται μέσα από την έρευνα του καθηγητή του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Γρηγόρη Λάζου που παρουσίασε η ΜΚΟ «PRAKSIS» μαζί με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Τι γίνεται στο κέντρο της Αθήνας

Υπάρχουν 6.500 σημεία όπου εκδίδονται οι γυναίκες. Οι πελάτες ανέρχονται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του σε 550.000 στην Αθήνα.

Οι τιμές… εκτιμάται ότι έχουν πέσει κατά 20% με 50%. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι υπάρχουν γυναίκες που εκπορνεύονται ακόμα και με 5 ευρώ, χαρακτηριστικό της κοινωνικής εξαθλίωσης!



Η Έρευνα της «PRAKSIS»

Επίκεντρο της ημερίδας αποτέλεσε και η παρουσίαση ερευνητικής μελέτης που διεξήχθη από την «PRAKSIS» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ιωάννινα, Λάρισα, Πύργο και Πάτρα.

Η έρευνα έγινε με τη λήψη 70 συνεντεύξεων από εκδιδόμενες γυναίκες και 30 συνεντεύξεις από πελάτες, καθώς και συζήτηση με θεσμικούς φορείς, ΜΚΟ και μεταναστευτικές κοινότητες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως τα παρουσίασε η επιστημονική υπεύθυνη της Μαρία Μουδάτσου, η πλειοψηφία των εκδιδόμενων γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα ανήκαν στο ηλικιακό φάσμα 26-35 (37 από τις 70). Οι χώρες καταγωγής τους είναι η Ελλάδα (20), η Ρουμανία (20), η Νιγηρία (8), η Αλβανία (7) και η Βουλγαρία (7).

Είκοσι (20) μία από τις ερωτώμενες είναι απόφοιτες Δημοτικού, 19 απόφοιτες Γυμνασίου και 17 Λυκείου, ενώ στη χώρα προέλευσής τους εργάζονταν είτε ως ανειδίκευτες (23) ή ήταν άνεργες (14) και στη συντριπτική πλειοψηφία τους (58) είχαν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από 5.000 ευρώ.

Οι 40 από τις γυναίκες βρήκαν τη δουλειά μέσω γνωστών ή φίλων, και οι 27 δήλωσαν ότι μπήκαν στο επάγγελμα λόγω επαγγελματικών υποσχέσεων που τους δόθηκαν.

Οι 41 έχουν σκεφτεί να αλλάξουν επάγγελμα και οι 51 δήλωσαν ότι θα αποχωρούσαν αν μπορούσαν από το επάγγελμα αυτό.

Οι 30 έχουν ήδη προσπαθήσει στο παρελθόν να αποχωρήσουν από την πορνεία. Σε ερώτηση για ποιο λόγο δεν κατάφεραν να αποχωρήσουν από την πορνεία οι 25 αναφέρθηκαν στην έλλειψη κινήτρου και οι 7 σε εξαναγκασμό με βία.



Το προφίλ των πελατών

Το προφίλ των πελατών όπως προέκυψε από την έρευνα είναι άντρες 26-35 ετών (20 από τους 30), απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης (13) ή λυκείου (10), καταγόμενοι από την Ελλάδα (29), ιδιωτικοί υπάλληλοι (14) ή ελεύθεροι επαγγελματίες (9), άγαμοι (17) και με εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ ετησίως (13).

Ξεχάστε «Μαχητές» και «Διάσημους»: Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που θα συμβεί στο Survivor!

Οι 12 από αυτούς είχαν πληρωμένες συνευρέσεις τέσσερις φορές ανά μήνα και οι επτά δύο φορές ανά μήνα. Για τους 28 κριτήριο επιλογής για την εκδιδόμενη αποτελεί ηλικία με προτίμηση στις ηλικίες 26-30 (12) ή 18-25 (9).

Η μελέτη έγινε στο πλαίσιο του έργου «Πορνεία & παράνομη διακίνηση και εμπορία γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική/οικονομική εκμετάλλευση στην Ελλάδα», με φορέα ανάθεσης τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Διοικητική μεταρρύθμιση 2007-2013».

Οι τρόποι «αλίευσης»

Τους τρόπους «αλίευσης» των γυναικών αναδεικνύει από την άλλη, η έρευνα του Τhe Capaign Α21 με αντικείμενο την εμπορία ανθρώπων τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Ο δημοφιλέστερος τρόπος παραμένει η υπόσχεση εργασίας, στην οποία προβαίνει κατά 49% ο προαγωγός» διευκρινίζει ο κ. Αρης Καρδασιλάρης, εκπρόσωπος του Α21, μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής.

Η «ρομαντική εξαπάτηση», σύμφωνα με την οποία ο προαγωγός παριστάνει τον ερωτευμένο και υπόσχεται μια κοινή ζωή, συναντάται πιο σπάνια, 17%, ενώ ακόμα πιο σπάνια είναι απαγωγή, μόλις στο 3% των θυμάτων, που συμμετείχαν στην έρευνα. Εν προκειμένω, πάνω από τις μισές γυναίκες, το 59%, είναι από 18 έως 25 ετών, ενώ τη θλιβερή «πρωτιά» στην εν λόγω μελέτη [σ.σ. η ομάδα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη] είναι Ρομά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Το 59% των θυμάτων ωθείται εν συνεχεία στην παράνομη πορνεία, υφίσταται όμως και ένα μικρότερο ποσοστό, 24%, που «απασχολείται» σε αδειοδοτημένους οίκους ανοχής. Διέξοδο από την αλγεινή κατάσταση, στην οποία είχαν περιέλθει, βρήκαν έπειτα από δική τους απόδραση (39%), αστυνομική έρευνα (41%), σύλληψη (14%) ή μέσω της βοήθειας πολιτών (6%).

Πηγή: Καθημερινή

2 σχόλια:

  1. Το άρθρο σας καταλήγει λέγοντας ότι διέξοδο από την πορνεία βρήκε το (39+41+14+6)%. Σίγουρα δεν εννοείται ότι το 100% εγκατέλειψε την πορνεία!. Λείπει λοιπόν το σημαντικότερο στοιχείο της έρευνας: Ποιό ποσοστό βρήκε διέξοδο και τί είδους με τόση ανεργία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.