26 άτομα στο Οντάριο -τη μόνη επαρχία, όπου υπάρχουν διαθέσιμα σχετικά στατιστικά στοιχεία- που έχασαν τη ζωή τους με θανατηφόρο ένεση, έχουν δωρίσει ιστούς ή όργανα.
Τα πλέον χρησιμοποιούμενα είναι τα οστά, οι τένοντες, το δέρμα, οι κερατοειδείς και οι καρδιακές βαλβίδες.
έχουν συγκομιστεί όργανα από δεκάδες χρόνια ασθενείς που κατέφυγαν σε "κλινικές αυτοκτονίας" από την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου στη χώρα
(according to the National Post. A total of 388 people have chosen to die by lethal injection in Ontario, over half of the 744 total Canadians who have been euthanized)
Η υποβολή σε ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία αποτελούν πλέον νόμιμες διαδικασίες στον Καναδά -ο σχετικός νόμος "Medical Aid in Dying Act (MAID)" τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του 2016-
Η νομοθεσία αυτή θα είναι πιο προηγμένη ακόμα και από αυτές του Βελγίου και της Ολλανδίας και υπάρχει περίπτωση να συμπεριλάβει και παιδιά, που υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες, στην επιλογή της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας και της ευθανασίας.
(θα τους δίνεται η δυνατότητα να αποφασίζουν για τη ζωή τους μόνα τους με τη συναίνεση των γονέων και των γιατρών.
Στην Ολλανδία, οι γιατροί έδωσαν τέλος στη ζωή πέντε παιδιών από το 2002 μέχρι το 2014 ηλικίας 12-17 ετών. Το Βέλγιο κάνει επίσης κινήσεις για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας σε παιδιά. Ο Καναδάς μπορεί να είναι η επόμενη χώρα σε νομιμοποίηση της διαδικασίας αυτής, στηριζόμενη στο δικαίωμα των ανθρώπων να λαμβάνουν οι ίδιοι αποφάσεις για τη ζωή τους – ανεξάρτητα από την ηλικία τους)
Σήμερα, η ευθανασία ή η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία ασκούνται νόμιμα στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τον Καναδά και την Κολομβία. Είναι, επίσης, νόμιμες σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ (Όρεγκον, Ουάσινγκτον, Μοντάνα, Βερμόντ και Καλιφόρνια).
Ο συντονισμός της μεταμόσχευσης οργάνων με τους δωρητές που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία, έχει αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια στο Βέλγιο και την Ολλανδία.
έχουν αναφερθεί, περίπου 40 περιπτώσεις στις δύο χώρες
Πέρυσι Ολλανδοί γιατροί στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ και το Πανεπιστήμιο Erasmus Medical Center του Ρότερνταμ δημοσίευσαν ένα διεπιστημονική εγχειρίδιο για τη σύνθετη διαδικασία.
στο Βέλγιο , γιατροί δημιούργησαν " PowerPoint presentations" όπου εγκωμιάζουν την «υψηλή ποιότητα» των οργάνων που έχουν στη διάθεσή τους, από τους ασθενείς τους, που υποβλήθηκαν σε ευθανασία.
Με δεδομένο αυτό το "status quo" ο Dr. Wesley J. Smith από το "Discovery Institute" προβλέπει ότι, είναι μόνο θέμα χρόνου να γίνει στη χώρα το το τελικό βήμα: να πληρώνονται ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες ασθενείς για να ευθανατώνονται και να χρησιμοποιούνται τα όργανά τους.
Ένα πρόσφατο άρθρο στο " the Impact Ethics blog" της καθηγήτριας Jennifer A. Chandler (Professor, Faculty of Law) του Πανεπιστημίου της Οτάβα, τονίζει ότι ο συνδυασμός της δωρεάς οργάνων με την ευθανασία μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένα περίπλοκα ζητήματα ηθικής, νόμου και αντίρρησης συνείδησης:
--Τι θα συμβεί αν ένας ασθενής επιδιώκει την ευθανασία για να κατευθύνει τη δωρεά του (τα χρήματα) σε ένα μέλος της οικογένειας; Το ενδεχόμενο κατάχρησης είναι προφανές.
-- Τι θα συμβεί αν ένας κοντινός συγγενής κληθεί να εγκρίνει τη δωρεά οργάνων μετά την υποβοηθούμενη αυτοκτονία ενός ασθενούς, όταν ο ίδιος δεν έχει δώσει έγκριση?
--Τι θα συμβεί αν ο χειρουργός μεταμόσχευσης έχει αντίρρηση συνείδησης στη διαδικασία; Θα πρέπει αυτός να αναγκαστεί να το κάνει;
--Τι θα συμβεί αν ο δικαιούχος οργάνων, αντιτίθεται στη λήψη ενός οργάνου από ασθενή που υποβλήθηκε σε ευθανασία ;
πηγές
27-3-17
http://www.churchmilitant.com/news/article/organ-donation-creates-problems-for-canadas-assisted-suicide-regime
25-3-17
https://www.bioedge.org/bioethics/canadian-surgeons-harvesting-organs-from-euthanised-patients/12247
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.