Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Τα τουρκικά ΜΜΕ ανήγγειλαν πολεμική ενέργεια κατά της Ελλάδας μέχρι το καλοκαίρι!



Μετά τον λεκτικό πόλεμο με την Ολλανδία και την Γερμανία , ο Τούρκος Σουλτάνος ετοιμάζεται να «χτυπήσει» την Ελλάδα με αφορμή το διαγωνισμό εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κύπρο και πιθανούς τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αναφέρει προκλητικά και ξεκάθαρα τουρκική εφημερίδα .

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει χάσει το μέτρο και το όριο στις διεκδικήσεις του απαιτώντας απίστευτα πράγματα, αλλά  το πλέον παράξενο είναι ότι όλοι οι Ευρωπαίοι τον αντιμετωπίζουν με «ψυχραιμία» (αλλιώς λέγεται αυτό στην Ελλάδα), μη κατανοώντας ότι έτσι τον εξαγριώνουν ακόμα περισσότερο να ζητά και άλλα.    

Ο «πόλεμος λέξεων» μεταξύ της Άγκυρας και της Δυτικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων θα ακολουθηθεί  από την επικείμενη σύγκρουση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, με αφορμή την  υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, τονίζεται στο δημοσίευμα  .

Η απόφαση  του ελληνικού Ανώτατου Δικαστηρίου να μην εκδώσει τους στρατιωτικούς στην Τουρκία, αποδεχόμενο τον ισχυρισμό τους ότι δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη στη χώρα τους προκάλεσε «ακραίο εκνευρισμό» στην Άγκυρα και ακολούθησε έντονη ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών  των δύο χωρών.

Αφορμή ήταν η τουρκική πρόκληση γύρω από τις βραχονησίδες Ίμια στην 21η επέτειο της ελληνικής-τουρκικής αντιπαράθεσης στο τέλος του Ιανουαρίου.

Αυτή η τελευταία αντιπαράθεση ανάμεσα στην χώρα μας  και την Τουρκία έχει προσθέσει όχι μόνο  αβεβαιότητα και αγωνία στην Ελλάδα σε σχέση με τις συχνές απειλές από την τουρκική κυβέρνηση, αλλά  μπορεί να ακυρώσει την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό θέμα .

Η Ελλάδα  σε ενδεχόμενη νέα εισβολή μεταναστών και προσφύγων, έχοντας φτωχή υποδομή και  κακή διαχείριση και έχοντας ήδη θέμα με τους υπάρχοντες πρόσφυγες, θα βρεθεί στο χείλος του γκρεμού .

Πολλοί αξιωματούχοι στην χώρα μας φοβούνται  ότι ο θυμός της Άγκυρας προς την Δυτική Ευρώπη είναι απλώς ένα «διάλειμμα» προτού ο Ερντογάν  στρέψει  και πάλι την προσοχή του  προς την Ελλάδα .

Με αυτό ως δεδομένο, Έλληνες αμυντικοί αναλυτές  και ακαδημαϊκοί μιλούν για άμεση ανάγκη αναθεώρησης των βασικών αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προς την Τουρκία με  κάποιες νέες ιδέες, που αφορούν την άμεση θωράκιση της χώρας.

Υπάρχουν υποστηρικτές που προβλέπουν επικείμενο πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών γύρω στον Ιούνιο, για να συμπέσει με την προγραμματισμένη έναρξη των εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Άλλοι ανησυχούν περισσότερο για την εγγενή ιδεολογική αναντιστοιχία της παρούσας ελληνικής κυβέρνησης, σε συνάρτηση με τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα της μετά από δύο χρόνια στην εξουσία.

Όλα πάνε εξαιρετικά αργά.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήλπιζε ότι μέχρι τώρα, οι πιστωτές της χώρας θα έχουν ολοκληρώσει την αναθεώρησή τους στην ελληνική οικονομία, δίνοντας  το πράσινο φως για περισσότερες ελαφρύνσεις.

Μέχρι τώρα, τα σχέδια αυτά όμως έχουν παγώσει καθώς οι πιστωτές ζητούν περαιτέρω επώδυνα μέτρα.

Οι αξιολογήσεις για την κυβέρνηση είναι πολύ κακές  και συνεχίζουν να επιδεινώνονται.

Σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο, όταν το δημόσιο ηθικό είναι χαμηλό, και όταν η επίσημη αντιπολίτευση καλπάζει, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής έρχονται σε αμφισβήτηση, ιδίως όσον αφορά έναν γείτονα που αντιμετωπίζει  σοβαρή εσωτερική πολιτική αναταραχή, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα .

Πολλοί στην Ελλάδα αναρωτιούνται πώς ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα με ιδεολογία διεθνιστικής αριστεράς  για την εξωτερική πολιτική, με έναν ηγέτη που έχει, κατ “αρχήν, υποστηρίξει  την ειρήνη και τη συνεργασία με την Τουρκία,  και με μειωμένο αμυντικό προϋπολογισμό  μπορεί να συνεργαστεί με ένα εθνικιστικό  δεξιό κόμμα ( ΑΝΕΛ),  που βλέπει την Τουρκία ως μια μόνιμη απειλή;

Και αυτή η συζήτηση έχει γίνει πιο έντονη πρόσφατα, όταν οι αναλυτές προβλέπουν ότι το όραμα της Τουρκίας για ενσωμάτωση στην ΕΕ δεν είναι πλέον εφικτό.

Ένα  μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης βλέπει, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ότι η  αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι  σε δύσκολη θέση, μη μπορώντας να είναι  ούτε αποτελεσματική ούτε  σε θέση να αντιστρέψει την πτωτική τάση της οικονομικής ζωής των περισσότερων ανθρώπων.

Παράλληλα, βλέπουν μια κυβέρνηση της οποίας η μικρή πλειοψηφία εξαρτάται από τον εθνικιστικό  συνεργάτη της  σε έναν συνασπισμό του οποίου η συμμετοχή στην κυβέρνηση μέσω του υπουργού άμυνας τείνει να υπογραμμίσει το φόβο της Τουρκίας, υποστηρίζοντας την αύξηση του προϋπολογισμού της άμυνας .

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι Πάνος Καμμένος, ο Έλληνας υπουργός άμυνας, ήταν περήφανος όταν του έδωσε συγχαρητήρια πρόσφατα, ο νέος Αμερικανός ΥΠΑΜ  James Mattis, κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες επειδή η Ελλάδα, παρά τη συνεχιζόμενα οικονομικά προβλήματά , διατηρεί τις αμυντικές δαπάνες της σε υψηλό επίπεδο.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να είναι ζωτικής σημασίας για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις.

Η ελεύθερη πτώση της δημοτικότητας της ελληνικής κυβέρνησης έχει τροφοδοτήσει  και πάλι  την συζήτηση για την ανάγκη πρόωρων εκλογών.

Εάν η αξιολόγηση  από τους πιστωτές δεν ολοκληρωθεί σύντομα, ο λαός  θα απαιτήσει και πάλι  πολιτική αλλαγή. Και αυτό μπορεί να είναι μια λεπτή στιγμή για να δούμε εάν οι τουρκικές απειλές θα ανεβάσουν στην εξουσία  ένα «πατριωτικό» κόμμα , κάτι που θα σημάνει αυτόματα εξελίξεις στο Αιγαίο, καταλήγει η τουρκική εφημερίδα .

Οι εξελίξεις με την αξιολόγηση και το διαμορφωθέν σκηνικό στο Αιγαίο φέρνει ακυβερνησία στην χώρα και πόλεμο με τους Τούρκους …με πιθανούς τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Τα υπόλοιπα είναι κουβέντες του  «αέρα»

 

 pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.