Μεταφορές, τηλεπικοινωνίες και ενέργεια είναι οι τρεις τομείς όπου,
σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης που υπεγράφη μεταξύ της ελληνικής και της
κινεζικής κυβέρνησης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη
Τσίπρα στο Πεκίνο, θα υπάρξει άμεση οικονομική συνεργασία και προσέλκυση
κινεζικών επενδύσεων.
Αυτό δήλωσε σε συνάντηση με δημοσιογράφους, σήμερα, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας υπογραμμίζοντας τη σημασία που απέδωσαν οι Κινέζοι στο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Κίνα έδειξε ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική της για οικονομική επέκταση προς τη Δύση η οποία αναμένεται να δημιουργήσει εμπορικές συναλλαγές ύψους 3 τρισ. δολαρίων και επενδύσεις ύψους 40 δισ. δολαρίων».
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι μέρος από αυτά τα 40 δισ. δολάρια που πρόκειται να επενδύσει μέσα στην επόμενη τριετία η Κίνα διεκδικούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη υπογράφηκαν δύο συμφωνίες συνεργασίας αυτή του ομίλου Κοπελούζου και του Shenhua Group ύψους 3 δισ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας και της Forthnet με την ZTE που αφορά την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ύψους 500 εκατ. ευρώ, όπως σημειώνεται στο imerisia.gr.
Ο υφυπουργός ανέφερε πως στο πλαίσιο των επαφών που έγιναν στην Κίνα υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν συντονισμένα στην Ελλάδα. Πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, υποδομών, δικτύων και κατασκευών αλλά και τουρισμού και του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Σύμφωνα με τον ίδιο η ευκαιρία που ανοίγεται είναι διπλή γιατί πέρα από επενδύσεις στην Ελλάδα δίνεται η δυνατότητα ελληνικών εταιρειών να συμμετάσχουν στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Κίνα. Ταυτόχρονα τόνισε ότι ανοίγεται ο δρόμος συνεργασιών στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό περιβάλλον. Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα προσκομμάτων από το πολιτικό ή το νομοθετικό περιβάλλον της ΕΕ, ανέφερε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμφέροντα και δυνητικές συνεργασίες με την Κίνα. Έτσι εκτίμησε ότι μπορούν να υπάρξουν συνέργειες με καλή θέληση για την υπερπήδησή των νομοθετικών κωλυμάτων. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο του διάμεσου στην προσέγγιση ΕΕ – Κίνας.
Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει την ευκαιρία και διεκδικεί να την κάνει πράξη. Εξάλλου η χώρα εκμεταλλεύτηκε τη στρατηγική της θέση προσεγγίζοντας τη μεγάλη επένδυση της Cosco στον Πειραιά. Ο κ. Πιτσιόρλας επανέλαβε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για τη σιδηροδρομική σύνδεση του Πειραιά με την Ευρώπη εκ μέρους των κινέζων.
Για όλα αυτά τα θέματα ο υφυπουργός ανέφερε ότι θα ενημερώσει και τους παραγωγικούς φορείς για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
Επίσης ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι ετοιμάζονται αλλαγές στη νομοθεσία για το καθεστώς βίζας σε υπηκόους τρίτων χωρών για αγορά κατοικίας στη χώρα μας ώστε να συμπληρωθεί το σχετικό πλαίσιο χωρίς να υπάρξει αλλαγή στο ύψος των επενδυμένων κεφαλαίων και στο νόμο για τις μεγάλες επενδύσεις.
Ενέργεια
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα στον τομέα της ενέργειας υπάρχει κινεζικό ενδιαφέρον τόσο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ οι οποίες όπως είπε θα πρέπει να πωληθούν ή και να εκσυγχρονιστούν. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας δεν μπορεί να γίνουν απευθείας συνεργασίες αλλά στο πλαίσιο των διαγωνισμών που προβλέπει και η συμφωνία με τους θεσμούς θα μπορούσε να εκδηλωθεί κινεζικό ενδιαφέρον.
Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση για το κατά πόσο τελικώς θα προχωρήσει η συνεργασία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC για το project Μελίτη, σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του, οι όποιες συνεργασίες πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο διεθνών διαγωνισμών και όχι μέσω απευθείας συνεργασιών.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ, Πιτισόρλας στην εξαγορά από την κινεζική State Grid του 24% του ΑΔΜΗΕ σημειώνοντας ότι αποτελεί απτή απόδειξη του κινεζικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά δίκτυα και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κινεζική συμμετοχή στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου – Κρήτης – Αττικής. Να σημειωθεί εδώ ότι ο ΑΔΜΗΕ ήδη προωθεί το έργο της διασύνδεσης Κρήτης Αττικής το οποίο συνδέεται με το προαναφερόμενο έργο ενώ μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ στη νησιά προς την ηπειρωτική χώρα.
Σε ερώτηση για τα ενδεχόμενα εμπόδια που μπορεί να ανακύψουν στην πραγματοποίηση κινεζικών επενδύσεων λόγω του ευρωπαϊκού δικαίου ανταγωνισμού ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι ως Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη στρατηγική μας στην οποία οφείλουμε να δώσουμε ευρωπαϊκή διάσταση.
Ναυπηγεία
Ειδική αναφορά έκανε ο υφυπουργός στο κινεζικό ενδιαφέρον για πραγματοποίηση επενδύσεων στο ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε, η κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφωθεί μία στρατηγική για το μέλλον των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Ελευσίνας, Νεωρίου όπως επίσης και για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος.
Έτσι για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καταρχήν, πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από το 2008. Επίσης πρέπει να λυθεί το θέμα των προκαταβολών που έχουν δοθεί από το ελληνικό Δημόσιο στη σημερινή ιδιοκτησία του ναυπηγείου, για έργα που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα ο φάκελος των προκαταβολών αυτών θα ανοίξει σύντομα και το Ελληνικό δημόσιο σκοπεύει να τις διεκδικήσει.
Επίσης, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των αμυντικών από τις εμπορικές δραστηριότητες του ναυπηγείου και να ακολουθήσει η υπαγωγή του σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Ανάλογη αναμένεται να είναι και η πορεία των ναυπηγείων Ελευσίνας που επίσης θα ενταχθούν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.
Ποιές είναι οι κινεζικές εταιρείες
Σύμφωνα με το euro2day, η Ελλάδα έχει την «υποσχετική» συνεργασίας με 13 μεγάλες κινεζικές εταιρείες και τρεις χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη τις προηγούμενες ημέρες υπεγράφησαν δύο σημαντικές συμφωνίες.
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, οι κινεζικοί όμιλοι επιχειρήσεων, αντιλαμβανόμενοι τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στη Στρατηγική B&R και μετά την επιτυχή παρουσία της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και τη συμμετοχή της State Grid στον ΑΔΜΗΕ, αρχίζουν συστηματικά πλέον να αξιολογούν τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η χώρα μας σήμερα.
Οπως είπε, συναντήσαμε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, στις υποδομές, στην ενέργεια, στα ακίνητα, στον τουρισμό, στον θεματικό τουρισμό, στον τουρισμό υγείας, στις υπηρεσίες υγείας, στα τρόφιμα, στα μεταλλεύματα και στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Επιπλέον, συναντηθήκαμε με την Κεντρική Αρχή Διαπίστευσης αλλά και επιμελητήρια που έχουν συσταθεί για την προώθηση των συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων που μετέχουν στη Στρατηγική B&R».
Ανά κατηγορία έγιναν επαφές με τις ακόλουθες επιχειρήσεις:
Κατασκευές-Υποδομές
1. China Railway Construction Engineering Group (CRCEG)
2. China State Construction Engineering
Προτάσεις για Ελλάδα: Μεγάλα δημόσια έργα σε μεταφορές (π.χ. σιδηροδρομικές υποδομές, αστικές μεταφορές, λιμενικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια κ.α.), Ενεργειακά έργα υποδομών (δίκτυα, εργοστάσια παραγωγής, εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου).
Τουρισμός-Ακίνητα
1. Dalian Wanda
2. Country Garden Holdings
3. Beijing Urban Construction Group
4. ΗΝΑ
5. ZHONG FU TIAN DI GROUP
Προτάσεις για Ελλάδα: Επενδύσεις σε μεγάλα ακίνητα (τουριστικά, εμπορικά, θεματικά πάρκα, αθλητικός τουρισμός), παραγωγή ταινιών στην Ελλάδα, χρηματοδότηση δράσεων για τον πολιτισμό, προώθηση τουριστικών πακέτων για Κινέζους τουρίστες μέσα από το δίκτυo γραφείων της. Επενδύσεις στον κλάδο ακινήτων, συνδυασμός και προβολή πωλήσεων στην Κίνα με το πρόγραμμα Greece My Residence, μεγάλα ακίνητα χαρτοφυλακίου και τουριστικά-ξενοδοχεία. Έργα Logistics, αποκρατικοποίηση αεροδρομίων, μαρινών. Επενδύσεις στην υγεία, καθώς και σε ιατρικό και ιαματικό τουρισμό, μονάδες υγείας).
Χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί
1. ICBC
2. China Development Bank
3. Everbright Financial Investment Holding
Προτάσεις για Ελλάδα: Επέκταση δραστηριοτήτων στην Ελλάδα με διευκολύνσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων από ελληνικές, κινεζικές και ξένες επιχειρήσεις. Χρηματοδότηση ενεργειακών έργων υποδομών (δίκτυα, εργοστάσια παραγωγής, εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου), μεγάλων δημόσιων έργων σε μεταφορές (σιδηροδρομικές υποδομές, Θριάσιο, αστικές μεταφορές, λιμενικές εγκαταστάσεις κ.α.), χρηματοδότηση έργων στον Τουρισμό και στα Ακίνητα. Πρόταση για ίδρυση υποκαταστήματος στην Ελλάδα.
Μεταλλικά ορυκτά
1. China Aluminum International Engineering
Πρόταση για Ελλάδα: Αναβάθμιση και επέκταση μονάδων παραγωγής αλουμινίου.
Τρόφιμα-Αγροτικά προϊόντα
1. New Hope Group
Πρόταση για Ελλάδα: Επενδύσεις στον κλάδο τροφίμων (χαρτοφυλάκιο), πρωτογενή παραγωγή-μεταποίηση, εγκαταστάσεις αποθήκευσης-διακίνησης τροφίμων (ΟΛΠ ΟΛΠ -2,42%, Θριάσιο, ηπειρωτική Ελλάδα). Συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες τροφίμων για εισαγωγές στην Κίνα.
Προτυποποίηση
1. SAC
Πρόταση για Ελλάδα: Συνεργασία με ΕΛΟΤ, πιστοποίηση εξαγώγιμων προϊόντων.
Επιμελητήρια
1. Silk Road Chamber of International Commerce (SRCIC)
Πρόταση για Ελλάδα: Δράσεις για τη διοργάνωση εκδηλώσεων-επισκέψεων των μελών τους στην Ελλάδα και προώθηση συνεργασιών με ελληνικές επιχειρήσεις.
crashonline.gr
Αυτό δήλωσε σε συνάντηση με δημοσιογράφους, σήμερα, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας υπογραμμίζοντας τη σημασία που απέδωσαν οι Κινέζοι στο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Κίνα έδειξε ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική της για οικονομική επέκταση προς τη Δύση η οποία αναμένεται να δημιουργήσει εμπορικές συναλλαγές ύψους 3 τρισ. δολαρίων και επενδύσεις ύψους 40 δισ. δολαρίων».
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι μέρος από αυτά τα 40 δισ. δολάρια που πρόκειται να επενδύσει μέσα στην επόμενη τριετία η Κίνα διεκδικούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη υπογράφηκαν δύο συμφωνίες συνεργασίας αυτή του ομίλου Κοπελούζου και του Shenhua Group ύψους 3 δισ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας και της Forthnet με την ZTE που αφορά την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ύψους 500 εκατ. ευρώ, όπως σημειώνεται στο imerisia.gr.
Ο υφυπουργός ανέφερε πως στο πλαίσιο των επαφών που έγιναν στην Κίνα υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν συντονισμένα στην Ελλάδα. Πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, υποδομών, δικτύων και κατασκευών αλλά και τουρισμού και του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Σύμφωνα με τον ίδιο η ευκαιρία που ανοίγεται είναι διπλή γιατί πέρα από επενδύσεις στην Ελλάδα δίνεται η δυνατότητα ελληνικών εταιρειών να συμμετάσχουν στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Κίνα. Ταυτόχρονα τόνισε ότι ανοίγεται ο δρόμος συνεργασιών στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό περιβάλλον. Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα προσκομμάτων από το πολιτικό ή το νομοθετικό περιβάλλον της ΕΕ, ανέφερε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμφέροντα και δυνητικές συνεργασίες με την Κίνα. Έτσι εκτίμησε ότι μπορούν να υπάρξουν συνέργειες με καλή θέληση για την υπερπήδησή των νομοθετικών κωλυμάτων. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο του διάμεσου στην προσέγγιση ΕΕ – Κίνας.
Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει την ευκαιρία και διεκδικεί να την κάνει πράξη. Εξάλλου η χώρα εκμεταλλεύτηκε τη στρατηγική της θέση προσεγγίζοντας τη μεγάλη επένδυση της Cosco στον Πειραιά. Ο κ. Πιτσιόρλας επανέλαβε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για τη σιδηροδρομική σύνδεση του Πειραιά με την Ευρώπη εκ μέρους των κινέζων.
Για όλα αυτά τα θέματα ο υφυπουργός ανέφερε ότι θα ενημερώσει και τους παραγωγικούς φορείς για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
Επίσης ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι ετοιμάζονται αλλαγές στη νομοθεσία για το καθεστώς βίζας σε υπηκόους τρίτων χωρών για αγορά κατοικίας στη χώρα μας ώστε να συμπληρωθεί το σχετικό πλαίσιο χωρίς να υπάρξει αλλαγή στο ύψος των επενδυμένων κεφαλαίων και στο νόμο για τις μεγάλες επενδύσεις.
Ενέργεια
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα στον τομέα της ενέργειας υπάρχει κινεζικό ενδιαφέρον τόσο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ οι οποίες όπως είπε θα πρέπει να πωληθούν ή και να εκσυγχρονιστούν. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας δεν μπορεί να γίνουν απευθείας συνεργασίες αλλά στο πλαίσιο των διαγωνισμών που προβλέπει και η συμφωνία με τους θεσμούς θα μπορούσε να εκδηλωθεί κινεζικό ενδιαφέρον.
Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση για το κατά πόσο τελικώς θα προχωρήσει η συνεργασία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC για το project Μελίτη, σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του, οι όποιες συνεργασίες πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο διεθνών διαγωνισμών και όχι μέσω απευθείας συνεργασιών.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ, Πιτισόρλας στην εξαγορά από την κινεζική State Grid του 24% του ΑΔΜΗΕ σημειώνοντας ότι αποτελεί απτή απόδειξη του κινεζικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά δίκτυα και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κινεζική συμμετοχή στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου – Κρήτης – Αττικής. Να σημειωθεί εδώ ότι ο ΑΔΜΗΕ ήδη προωθεί το έργο της διασύνδεσης Κρήτης Αττικής το οποίο συνδέεται με το προαναφερόμενο έργο ενώ μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ στη νησιά προς την ηπειρωτική χώρα.
Σε ερώτηση για τα ενδεχόμενα εμπόδια που μπορεί να ανακύψουν στην πραγματοποίηση κινεζικών επενδύσεων λόγω του ευρωπαϊκού δικαίου ανταγωνισμού ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι ως Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη στρατηγική μας στην οποία οφείλουμε να δώσουμε ευρωπαϊκή διάσταση.
Ναυπηγεία
Ειδική αναφορά έκανε ο υφυπουργός στο κινεζικό ενδιαφέρον για πραγματοποίηση επενδύσεων στο ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε, η κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφωθεί μία στρατηγική για το μέλλον των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Ελευσίνας, Νεωρίου όπως επίσης και για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος.
Έτσι για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καταρχήν, πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από το 2008. Επίσης πρέπει να λυθεί το θέμα των προκαταβολών που έχουν δοθεί από το ελληνικό Δημόσιο στη σημερινή ιδιοκτησία του ναυπηγείου, για έργα που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα ο φάκελος των προκαταβολών αυτών θα ανοίξει σύντομα και το Ελληνικό δημόσιο σκοπεύει να τις διεκδικήσει.
Επίσης, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των αμυντικών από τις εμπορικές δραστηριότητες του ναυπηγείου και να ακολουθήσει η υπαγωγή του σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Ανάλογη αναμένεται να είναι και η πορεία των ναυπηγείων Ελευσίνας που επίσης θα ενταχθούν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.
Ποιές είναι οι κινεζικές εταιρείες
Σύμφωνα με το euro2day, η Ελλάδα έχει την «υποσχετική» συνεργασίας με 13 μεγάλες κινεζικές εταιρείες και τρεις χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη τις προηγούμενες ημέρες υπεγράφησαν δύο σημαντικές συμφωνίες.
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, οι κινεζικοί όμιλοι επιχειρήσεων, αντιλαμβανόμενοι τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στη Στρατηγική B&R και μετά την επιτυχή παρουσία της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και τη συμμετοχή της State Grid στον ΑΔΜΗΕ, αρχίζουν συστηματικά πλέον να αξιολογούν τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η χώρα μας σήμερα.
Οπως είπε, συναντήσαμε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, στις υποδομές, στην ενέργεια, στα ακίνητα, στον τουρισμό, στον θεματικό τουρισμό, στον τουρισμό υγείας, στις υπηρεσίες υγείας, στα τρόφιμα, στα μεταλλεύματα και στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Επιπλέον, συναντηθήκαμε με την Κεντρική Αρχή Διαπίστευσης αλλά και επιμελητήρια που έχουν συσταθεί για την προώθηση των συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων που μετέχουν στη Στρατηγική B&R».
Ανά κατηγορία έγιναν επαφές με τις ακόλουθες επιχειρήσεις:
Κατασκευές-Υποδομές
1. China Railway Construction Engineering Group (CRCEG)
2. China State Construction Engineering
Προτάσεις για Ελλάδα: Μεγάλα δημόσια έργα σε μεταφορές (π.χ. σιδηροδρομικές υποδομές, αστικές μεταφορές, λιμενικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια κ.α.), Ενεργειακά έργα υποδομών (δίκτυα, εργοστάσια παραγωγής, εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου).
Τουρισμός-Ακίνητα
1. Dalian Wanda
2. Country Garden Holdings
3. Beijing Urban Construction Group
4. ΗΝΑ
5. ZHONG FU TIAN DI GROUP
Προτάσεις για Ελλάδα: Επενδύσεις σε μεγάλα ακίνητα (τουριστικά, εμπορικά, θεματικά πάρκα, αθλητικός τουρισμός), παραγωγή ταινιών στην Ελλάδα, χρηματοδότηση δράσεων για τον πολιτισμό, προώθηση τουριστικών πακέτων για Κινέζους τουρίστες μέσα από το δίκτυo γραφείων της. Επενδύσεις στον κλάδο ακινήτων, συνδυασμός και προβολή πωλήσεων στην Κίνα με το πρόγραμμα Greece My Residence, μεγάλα ακίνητα χαρτοφυλακίου και τουριστικά-ξενοδοχεία. Έργα Logistics, αποκρατικοποίηση αεροδρομίων, μαρινών. Επενδύσεις στην υγεία, καθώς και σε ιατρικό και ιαματικό τουρισμό, μονάδες υγείας).
Χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί
1. ICBC
2. China Development Bank
3. Everbright Financial Investment Holding
Προτάσεις για Ελλάδα: Επέκταση δραστηριοτήτων στην Ελλάδα με διευκολύνσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων από ελληνικές, κινεζικές και ξένες επιχειρήσεις. Χρηματοδότηση ενεργειακών έργων υποδομών (δίκτυα, εργοστάσια παραγωγής, εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου), μεγάλων δημόσιων έργων σε μεταφορές (σιδηροδρομικές υποδομές, Θριάσιο, αστικές μεταφορές, λιμενικές εγκαταστάσεις κ.α.), χρηματοδότηση έργων στον Τουρισμό και στα Ακίνητα. Πρόταση για ίδρυση υποκαταστήματος στην Ελλάδα.
Μεταλλικά ορυκτά
1. China Aluminum International Engineering
Πρόταση για Ελλάδα: Αναβάθμιση και επέκταση μονάδων παραγωγής αλουμινίου.
Τρόφιμα-Αγροτικά προϊόντα
1. New Hope Group
Πρόταση για Ελλάδα: Επενδύσεις στον κλάδο τροφίμων (χαρτοφυλάκιο), πρωτογενή παραγωγή-μεταποίηση, εγκαταστάσεις αποθήκευσης-διακίνησης τροφίμων (ΟΛΠ ΟΛΠ -2,42%, Θριάσιο, ηπειρωτική Ελλάδα). Συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες τροφίμων για εισαγωγές στην Κίνα.
Προτυποποίηση
1. SAC
Πρόταση για Ελλάδα: Συνεργασία με ΕΛΟΤ, πιστοποίηση εξαγώγιμων προϊόντων.
Επιμελητήρια
1. Silk Road Chamber of International Commerce (SRCIC)
Πρόταση για Ελλάδα: Δράσεις για τη διοργάνωση εκδηλώσεων-επισκέψεων των μελών τους στην Ελλάδα και προώθηση συνεργασιών με ελληνικές επιχειρήσεις.
crashonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.