Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Καταστράφηκε το 40% των κυψελών μελισσοκομίας, στην Αλβανία. Οι μέλισσες παθαίνουν σύγχυση από την καλλιέργεια ναρκωτικών στην Αλβανία και τα κατεστραμμένα δάση της χώρας δάση


το 2016 υπήρξε μια δραματική χρονιά για τους μελισσοκόμους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία σε εθνική κλίμακα, φέτος καταστράφηκε το 40 τοις εκατό των κυψελών.
ο σύνδεσμος Μελισσοκόμων της Αλβανίας υποστηρίζει ότι από τις 360.000 κυψέλες, που ήταν η συνολική καταμέτρηση σε όλη τη χώρα για το 2016, δεν επέζησαν πάνω από 144.000 κυψέλες  το χειμώνα. Οι απώλειες εκτιμώνται σε 58 εκατομμύρια ευρώ.
Οι μελισσοκόμοι θεωρούν ότι η κύρια αιτία των μαζικών απωλειών τους, είναι η καλλιέργεια της παπαρούνας οπίου στη χώρα.
 
ο Refik Kutrelli από το Δήμο Orenje της Λιμπράζντ, έχασε φέτος  27 κυψέλες των μελισσών. οι τελευταίες μέλισσες δραπέτευσαν την περασμένη εβδομάδα.
 για την οικογένεια Kutreli, η κύρια πηγή εισοδήματος εκτός από τα βοοειδή, ήταν το μέλι. Για χρόνια, ο Refik ασχολείται με την εκτροφή των μελισσών, αλλά αυτό που συνέβη το 2016 τον εξέπληξε. Εκφράζει την ανησυχία του, από το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους οι μέλισσες έφυγαν από τις κυψέλες
Όλα τα έχουν κάνει τα φυτοφάρμακα. τα φάρμακα που ήρθαν από την Ελλάδα», - λέει ο μελισσοκόμος.
Το φαινόμενο, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει εξαπλωθεί σε όλη την Λιμπράζντ το τρέχον έτος, μόνο στο δήμο Orenje, περίπου 2.000 μέλισσες δεν επιβίωσαν το χειμώνα.
οι απώλειες για αγροτικές οικογένειες, που κερδίζουν το ψωμί τους με τον τρόπο αυτό, είναι μεγάλες.
Οι μελισσοκόμοι θεωρούν σε πολλές περιπτώσεις ότι το φαινόμενο σχετίζεται με την καλλιέργεια ναρκωτικών στους γύρω λόφους, που είναι πλούσιοι σε μέλισσες που δεν βρήκαν το δρόμο τους πίσω στην  κυψέλη
Σύμφωνα με τα στοιχεία σε εθνική κλίμακα, φέτος χάθηκε το 40 τοις εκατό των κυψελών.
Η καλλιέργεια ναρκωτικών μάλλον τις  επηρέασε αρνητικά αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ή εργαστηριακά δεδομένα για αυτό το θέμα.

πηγή 17-4-17
http://www.dritare.net/2017/04/17/bletet-i-ze-hashashi-shkaterrohen-40-e-koshereve-60-mln-euro-humbje/1

φταίνε τα φάρμακα που έρχονται από Ελλάδα, λέει ο Αλβανός μελισσοκόμος Refik Kutrelli...
 Të gjitha mjekimet i kam bërë. Ilaçet më vinin nga Greqia”, – thotë bletërritësi, Refik Kutrelli
 http://www.droni.al/web/Bleten_e_ze_hashashi_shkaterrohen_40_e_koshereve_60_mln_euro_humbje_37238_1.php
http://www.dritare.net/2017/04/17/bletet-i-ze-hashashi-shkaterrohen-40-e-koshereve-60-mln-euro-humbje/1


Οι μέλισσες δεν βιώνουν την κάνναβη, όπως ο άνθρωπος (δεν έχουν " neuroreceptors, CB (cannabinoid) receptors "  για να προσλάβουν την ψυχοδραστική ουσία (THC tetrahydrocannabinol) που περιέχει η κάνναβη)  
Οι μέλισσες -έλκονται από το χρώμα- αναζητούν πολύχρωμα φυτά με ελκυστική μυρωδιά που θα τις παρέχουν μια ανταμοιβή, με τη μορφή των λουλουδιών, που προσφέρουν νέκταρ. Είναι το νέκταρ και όχι η γύρη που απαιτούν οι μέλισσες για να κάνουν το μέλι.
 [ In their 2001 article, “Cannabinoid receptors are absent in insects” (Mcpartland, J, DiMarzo, V, De Petrocellis, L, Mercer, A, Glass, M), the authors revealed that insects do not produce arachidonic acid which is a precursor of necessary ligands.
It is thought that the CB (cannabinoid) receptor was lost in insects over the course of evolution.
The authors also noted that the CB receptor appears to be the only known neuroreceptor that is present in mammals and absent in insects.
Because of its documented absence, we can reliably say that bees are unable to experience cannabis in the same way humans do.]



Σύμφωνα με παρατηρήσεις, οι μέλισσες δεν έλκονται από το άρωμα των φυτών κάνναβης.
στη βιβλιογραφία υπάρχει έλλειψη συγκεκριμένων πληροφοριών που να δείχνει την ελκυστικότητα της κάνναβης, στις μέλισσες.
Στο φυτό της κάνναβης η επικονίαση γίνεται στον αέρα και ως εκ τούτου δεν έχει εξελιχθεί για να προσελκύει τις μέλισσες, δεν παράγει μυρωδιά που θα τις προσελκύσει, δεν είναι πολύχρωμο και ούτε της προσφέρει νέκταρ.
όσοι είναι εξοικειωμένοι με την Apis mellifera, γνωρίζουν ότι είναι το νέκταρ και όχι η γύρη που χρειάζεται η μέλισσα για να κάνει μέλι.
Αλλά το αρσενικό φυτό κάνναβης, της παρέχει τη γύρη σε ορισμένες περιπτώσεις.
Το υπάρχον επιστημονικό άρθρο σχετικά με το θέμα (Dalio, JS, 2012) επισημαίνει ότι η γύρη της κάνναβης, φαίνεται να είναι ένα τρόφιμο έσχατης ανάγκης για τις μέλισσες.
Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι οι μέλισσες (στην Ινδία, όπου σημειώθηκαν οι παρατηρήσεις) στράφηκαν σε φυτά κάνναβης, ως πηγή πρωτεΐνης, αλλά επισκέφθηκαν μόνο αρσενικά φυτά σε περιόδους που απελευθέρωναν γύρη (στη διάνοιξη των αναπαραγωγικών οργάνων του αρσενικού φυτού) και  ότι οι μέλισσες ενδιαφέρθηκαν για αυτή τη γύρη, μόνο κατά τη διάρκεια μιας έλλειψης γύρης.
ο εντομολόγος, Δρ Dewey Caron, είχε πιο προχωρημένες ιδέες.
μυζητικά έντομα που είναι πιθανό να φιλοξενήσει η κάνναβη, μπορεί να παράγουν γευστικά απόβλητα (προϊόντα απέκκρισης)  με τα οποία θα μπορούσαν να τραφούν οι μέλισσες (ή να συλλέξουν resins για πρόπολη, για να ενισχύσουν την κυψέλη -να την αποστειρώσουν και να την στεγανοποιήσουν-
οι μέλισσες θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με τα φυτά κάνναβης, για να αναζητήσουν  την υγρασία από την άρδευση  (personal communication with Dr. Caron January 21, 2016).
όπως φαίνεται υπάρχουν πτυχές της σχέσης μεταξύ των μελισσών και της κάνναβης που δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Το μέλι που παράγεται από μέλισσες που έχουν πρόσβαση στα φυτά κάνναβης δεν περιέχει ψυχοδραστική ουσία (THC tetrahydrocannabinol)
και δεν ασκεί ψυχοτρόπο δράση σε εκείνους που το καταναλώνουν,
όπως αναφέρεται σε σχετική παραπληροφόρηση


 πηγή
 http://www.beeculture.com/bees-and-cannabis/

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Μελισσοκόμων, Lejla Shehu (head of Albanian Beekeeping Association), λέει ότι πολλοί άνθρωποι, λόγω των περιορισμένων ευκαιριών απασχόλησης, είδαν τη μέλισσα σαν ένα γρήγορο και σχετικά εύκολο κέρδος. Αλλά ισχύει, ακριβώς το αντίθετο. Η απειρία και η έλλειψη γνώσεων σε πολλές περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε αποτυχία.
οι μέλισσες απαιτούν αφοσίωση, φροντίδα και επιπλέον πρέπει να έχεις πλήρη γνώση του εντόμου, προκειμένου να πραγματοποιήσεις το προσδοκόμενο αποτέλεσμα.

πολλές επιχειρήσεις επιχορηγήθηκαν για μελισσοκομική δραστηριότητα, για να απασχοληθούν άτομα, αλλά οι περισσότεροι δεν θέλησαν να εργαστούν εκεί.
Tο έντομο αυτό που είναι τόσο χρήσιμο για την ανθρωπότητα, απαιτεί εμπειρία και ιδιαίτερη φροντίδα.

 στο φαινόμενο της μεγάλης απώλειας των μελισσών, οι μελισσοκόμοι έχουν διαφορετικές απόψεις.
στο χωριό Λαζαράτι της Αλβανίας υπήρχαν μέλισσες όταν φυτεύτηκε η κάνναβη, μάλιστα το μέλι από αυτές τις μέλισσες πουλιόταν ακριβότερα στην αγορά, λόγω των χαρακτηριστικών του.
Ωστόσο, ορισμένοι μελισσοκόμοι πιστεύουν ότι, το χασίς είναι αυτό ακιβώς που σκοτώνει τις μέλισσες. στο Λαζαράτι η παραγωγή μελιού είναι ελάχιστη και δεν έγινε ορατή η απώλεια των εντόμων.
αλλά ο Refik Kutrelli από το Δήμο Orenje της Librazhdit, λέει ότι οι δικές του μέλισσες ήταν υγιείς, αλλά άφησαν τις κυψέλες με μέλι και δεν επέστρεψαν από το βοσκότοπο.
"Υπάρχουν αμφιβολίες για το χασίς, αλλά δεν έχουμε ολοκληρώσει την ανάλυση " λέει

ο Shyqyri Poçi, από Kukës στην Αλβανία, ασχολείται με τη μελισσοκομία σε μια περιοχή που κυριαρχούν οι καστανιές. Δήλωσε ότι φέτος οι συνθήκες ήταν δραματικές για τις μελισσοκομικές δραστηριότητες.  Το 80% των μελισσών του δήμου, δεν κατάφερε να επιβιώσει το χειμώνα,
Λέει επίσης ότι υπάρχουν κάποιες ποικιλίες κάνναβης που έχουν εισέλθει στη χώρα το περασμένο έτος και έχουν καταστρέψει τα μελίσσια.

Οι μελισσοκόμοι λένε ότι ένας αγρότης από τα Τίρανα, που έχασε τις 171 κυψέλες του, έκανε εργαστηριακές δοκιμές στην Τουρκία και διαπιστώθηκε ότι οι μέλισσες έχουν πεθάνει μόνο από  βοσκότοπους με φυτά παπαρούνας οπίου.
Πέρυσι, σε όλη τη χώρα, κυρίως σε δάση και τις γύρω περιοχές τους τα μέρη όπου φυτεύτηκε η κάνναβη ήταν βοσκοτόπια με κάνναβη.
Οι μελισσοκόμοι από την περιοχή Bazaar στο χωριό Frasher έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι, οι μέλισσες είχαν νωρίτερα εγκαταλειψει τις κυψέλες, κατά τη χρονική στιγμή που άνθιζαν οι  παπαρούνες οπίου.

O εκπρόσωπος του Αλβανικού Συνδέσμου Μελισσοκόμων, Lejla Shehu  λέει ότι στην Αλβανία, λίγοι είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι.
ένα χαμηλό ποσοστό, περίπου 2% από αυτούς, έχουν ένα μικρό εργαστήριο (προέρχεται από την οικογενειακή τους παράδοση και αποτελεί μέρος της πολιτιστικής τους κληρονομιάς) και εμπορεύονται ασήμαντες ποσότητες μελιού.  η μεγαλύτερη δυσκολία είναι οι καλοί και σταθεροί βοσκότοποι. οι φετινές σοβαρές πλημμύρες, επηρέασαν την ποιότητα των βοσοτόπων και δημιουργήθηκε δυσκολία επισιτισμού των μελισσών.
η καταστροφή των δασών και της βλάστησης, τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια φρούτων (οι Αλβανοί αγρότες πασπαλίζουν τα δένδρα έως και 15 φορές από την ανθοφορία μέχρι τη συγκομιδή), η έλλειψη επαγγελματισμού στους μελισσοκόμους που εκτρέφουν τις μέλισσες με πρωτόγονο τρόπο και βέβαια η έλειψη στήριξης από το κράτος (επιχορήγηση) είναι επίσης οι σοβαρές αιτίες της πρωτοφανούς καταστροφής στη μελισσοκομία.


πηγή 17-4-17
 http://www.droni.al/web/Bleten_e_ze_hashashi_shkaterrohen_40_e_koshereve_60_mln_euro_humbje_37238_1.php


  στην Αλβανία, ο δημοσιογράφος  Ben Blushi, επικεφαλής του νέου κόμματος LIBRA και μέλος της αλβανικού κοινοβουλίου, επιτέθηκε στον Edi Rama για την υπερπαραγωγή και μαζική καλλιέργεια κάνναβης που επέφερε την εξαφάνιση των μελισσών και ζημιά έως 60 εκατομμύρια ευρώ στους μελισσοκόμους.
όπως είπε " χρειάζεστε περισσότερους λόγους για να κατεβάσετε έναν πρωθυπουργό που σκοτώνει τις μέλισσες?"
πηγή 17-4-17
http://www.dritare.net/2017/04/17/blushi-sulmon-ramen-do-mbahesh-mend-si-kryeministri-qe-vret-bletet/1








 http://hellenicrevenge.blogspot.com/2017/04/40.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.