Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Never Offline: Οι χρήστες του μέλλοντος μόνιμα συνδεδεμένοι στην εικονική πραγματικότητα της νέας εποχής.



Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

«Ο Μεγάλος Αδελφός σε παρακολουθεί»
Τζωρτζ Όργουελ – 1984


Όταν ο Βρετανός συγγραφέας Έρικ Άρθουρ Μπλαιρ, γνωστός περισσότερο με το ψευδώνυμο Τζωρτζ Όργουελ έγραφε το βιβλίο του, το έτος 1984 ήταν ένα μακρινό και ζοφερό μέλλον.Το ολοκληρωτικό καθεστώς

του Μεγάλου Αδελφού παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις. Όλοι παρακολουθούνται, ακόμα και μέσα στα σπίτια τους, με την βοήθεια τηλεοθονών. Όλα και όλοι ελέγχονται από τον Μεγάλο Αδερφό.

Ο Όργουελ έγραψε το βιβλίο το 1948 (από αναριθμητισμό αυτού του έτους προέρχεται και ο τίτλος του έργου) και το εξέδωσε το 1949. Σήμερα, 68 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του βιβλίου, το «1984» είναι  εξίσου τρομακτικό αλλά απείρως πιο ελκυστικό καθώς εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο δηλώνουν συνεπαρμένοι στο όνομα της τεχνολογίας και του υπερκαταναλωτισμού που μαστίζει την εξαρτημένη κοινωνία μας. Οι οθόνες και οι συσκευές κάθε είδους, με αφορμή την παγκόσμια τρομοκρατία, την ασφάλεια αλλά και την διευκόλυνση των πολιτών, αποτελούν αναπόσπαστο και επιβεβλημένο κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Το 2017, η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε έχει τη δυνατότητα να μας εντοπίζει οπουδήποτε όποια στιγμή και ούτε που μας νοιάζει. Εννοούμε, φυσικά, τον ψηφιακό εντοπισμό και τα ίχνη που, με μεγάλη ευκολία, αφήνουμε πίσω μας χρησιμοποιώντας τους χώρους κοινωνικής δικτύωσης μέσα από κινητές ή σταθερές συσκευές υπολογιστών και δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για τις συνήθειες και τις προτιμήσεις μας. Την ίδια ώρα, εταιρείας παροχής τηλεπικοινωνιών προσφέρουν ελκυστικά πακέτα σύνδεσης, προτρέποντας τους χρήστες να επισκέπτονται όλο και πιο συχνά τον χώρο του διαδικτύου ακόμη και να βρίσκονται μόνιμα συνδεδεμένοι.

Αυτός, εξάλλου, είναι ο απώτερος σκοπός, όπως αποκάλυψε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας πριν από δυο χρόνια,τον Ιανουάριο του 2015, o γκουρού της Google Eric Schmidt. Ο Schmidt που συμμετείχε σε πάνελ με θέμα «Το μέλλον της Ψηφιακής Οικονομίας», μαζί με τον CEO της Vodafone Vittorio Colao, τη Sheryl Sandberg του Facebook, και τον CEO της Microsoft Satya Nadella δήλωσε πως «ένας ιδιαίτερα εξατομικευμένος, άκρως διαδραστικός και πολύ, πολύ ενδιαφέρον διαδικτυακός κόσμος αναδύεται». Aποκάλυψε, δε, πως το διαδίκτυο με τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα θα εξαφανιστεί. «Θα υπάρξουν τόσες πολλές διευθύνσεις IP, τόσες πολλές συσκευές, αισθητήρες και πράγματα που θα φοράτε, πράγματα που θα αλληλεπιδρούν και θα είναι μέρος της παρουσίας σας όλη την ώρα» εξήγησε περιγράφοντας τη νέα πραγματικότητα.
Ο Vittorio Colao, διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone, συμφώνησε, μάλιστα, με τον Schmidt,συγκρίνοντας το διαδίκτυο με το «νερό και το οξυγόνο» σε μια μελλοντική υπερ-πυκνή κατάσταση σύνδεσης των χρηστών.


Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Eric Emerson Schmidt, το μεγάλο αφεντικό της Google, είναι ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στον πλανήτη (σύμφωνα με το περιοδικό Forbes η περιουσία του ανέρχεται στα 8,3 δισ.δολάρια). Επίσης, η εταιρία Google ανήκει στα εταιρικά μέλη του γνωστού σε όλους μας CFR ενώ ο Schmidt συμμετέχει στις συνεδριάσεις της, επίσης, γνωστής λέσχης Bilderberg.Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Schmidt η βιομηχανία του διαδικτύου επεκτείνεται διαρκώς πλησιάζοντας την εικονική πραγματικότητα καθώς ο απώτερος σκοπός είναι, ο χρήστης να αισθανθεί ότι μεταφέρεται αλλού ενώ ταυτόχρονα επιζητεί μόνιμη σύνδεση.

Ωστόσο, μια ομάδα καθηγητών του Harvard αντέδρασε σ΄αυτή την προοπτική και παρουσίασε μια πολύ πιο ζοφερή εικόνα από την ελκυστική που θέλησε να μας δώσει ο Schmidt και οι συνεργάτες του. «Το απόρρητο και η ιδιωτικότητα του χρήστη όπως τα γνωρίζαμε στο παρελθόν δεν θα είναι πλέον εφικτά» δήλωσε ο Margo Seltzer, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο. Από την πλευρά της, η Sophia Roosth, ερευνήτρια γενετικής στο Harvard εξηγεί με δηλώσεις της: «Δεν είναι αυτό που πρόκειται να συμβεί, καθώς ήδη συμβαίνει. Ζούμε σε μια κατάσταση επιτήρησης.» Απεικονίζοντας ένα τρομακτικό κόσμο, όπου κουνούπια μεγέθους ρομπότ πετούν γύρω-γύρω και κλέβουν δείγματα του DNA των ανθρώπων είπε χαρακτηριστικά:
«Βρισκόμαστε στην αυγή της εποχής ενός γενετικού μακαρθισμού » παρομοιάζοντας το «κυνήγι μαγισσών» της δεκαετίας του ’50 στην Αμερική με το οργουελικό μέλλον που έρχεται.

Οι συγκεκριμένοι καθηγητές, όμως, δεν είναι οι πρώτοι που αντιδρούν. Όπως είχε αναφέρει στο παρελθόν ο Julian Assange, συν-ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks, που διέρρευσε τα περίφημα ευαίσθητα στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Schmidt, η εποχή των παρακολουθήσεων έχει ήδη ανατείλει, αποκαλύπτοντας ότι Google και NSA κάνουν την ίδια δουλειά.
Ο Assange, που ζει από τον Ιούνιο του 2012 στη πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου ζήτησε άσυλο καθώς αντιμετωπίζει τη πιθανότητα έκδοσης του στη Σουηδία λόγω σεξουαλικής επίθεσης, πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο με τίτλο When Google met Wikileaks.



Στις σελίδες του περιγράφει τη συνάντηση που είχε με τον Eric Emerson Schmidt τον Ιούνιο του 2011 στην εξοχική κατοικία του Assange στο Νόρφολκ της Αγγλία, όταν βρισκόταν σε κατ ‘οίκον περιορισμό. Το βιβλίο περιέχει, επίσης, μια επεξεργασμένη απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας των δυο ανδρών




Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Assange κάνει αποκαλύψεις για το ρόλο του διαδικτύου ως αρωγού στις παρακολουθήσεις, καθώς κατά το παρελθόν είχε εμφανιστεί μέσω βίντεο στο Personal Democracy Forum που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2014 στη Νέα Υόρκη, όπου είχε προειδοποιήσει για το μέλλον της ανθρωπότητας.



«Θα δούμε μια κατάσταση που στη Σουηδία υπάρχει ήδη για περισσότερο από μια δεκαετία. Ο καθένας έχει έναν αριθμό, με το DNA του να έχει ληφθεί κατά τη γέννηση του. Το DNA θα είναι κωδικοποιημένο στις ταυτότητες ή θα συνδέεται με τα φορολογικά μητρώα και τους πιστωτικούς λογαριασμούς,» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Βρισκόμαστε πλέον στην εποχή που, όπως γράφει ο Assange και στο βιβλίο του, η φύση των δραστηριοτήτων της Google είναι να συλλέξει όσο περισσότερες πληροφορίες δύναται για περισσότερους ανθρώπους, να αποθηκεύσει αυτές τις πληροφορίες, να δημιουργήσει το προφίλ του καθενός, να προβλέψει τις ανάγκες του και να πουλήσει αυτά τα προφίλ στους διαφημιστές και όχι μόνο.

«Η ικανότητα να εποπτεύουμε ο καθένας στον πλανήτη είναι σχεδόν εδώ, και αναμφισβήτητα θα είναι εδώ και σε λίγα χρόνια», είχε αναφέρει τον Μάρτιο του 2014 όταν προέβλεψε ένα δυσοίωνο μέλλον για τις επόμενες γενιές, λέγοντας ότι το διαδίκτυο «κινείται σε ένα νέο ολοκληρωτικό κόσμο» και ότι η NSA και η GCHQ (οι Αμερικάνικες και Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αντίστοιχα) θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να κατασκοπεύσουν ολόκληρη τη Γη, έχοντας ως δεδομένο ότι διπλασιάζουν τις δυνατότητές τους σχεδόν κάθε 18 μήνες. «Είναι μια ενδιαφέρουσα μεταμοντέρνα εκδοχή της εξουσίας» τόνισε.


Ποτέ εκτός σύνδεσης

Χαρακτηριστικό της μελλοντικής διαδικτυακής πραγματικότητας υπήρξε το εξώφυλλο του περιοδικού Time στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 με τον συγκλονιστικό τίτλο Never Offline.

Οι συντάκτες του περιοδικού, έχοντας ως ερέθισμα το ρολόι της Apple που επρόκειτο να κυκλοφορήσει σύντομα, έγραψαν ένα άρθρο για τις έξυπνες συσκευές που σκέφτονται πριν από μας για μας.


Στο συγκεκριμένο άρθρο αναλύεται ο τρόπος που ουσιαστικά το Apple Watch ζει στο σώμα μας.Πρόκειται για ένα είδος προσωπικής και οικείας τεχνολογίας κατά τον CEO της Apple Tim Cook. ‘Ενα διαφορετικό ρολόι που προσαρμόζεται στις ανάγκες του χρήστη, λειτουργεί μαζί με την συσκευή iphone που ο ίδιος διαθέτει, χρησιμοποιεί τα προσωπικά του δεδομένα και σε συνδυασμό με την κινητή του συσκευή επιδεικνύει προβλεπτική νοημοσύνη ( predictive intelligence) ή προληπτική υπολογιστική (anticipatory computing). Για παράδειγμα, αν ο χρήστης καθυστερήσει σε κάποιο σημαντικό ραντεβού, τον ειδοποιεί και τον προτρέπει να στείλει email ή μήνυμα. Σε άλλες περιπτώσεις τον προειδοποιεί για την κίνηση στο δρόμο ή απλά του υπενθυμίζει πόσο χρόνο έχει ακόμη στη διάθεσή του μέχρι την επόμενη συνεδρίαση ή μέχρι το διάλειμμα για φαγητό.
Αυτά τα παραδείγματα είναι μόνο η αρχή, καθώς όπως δηλώνουν οι επιστήμονες, σκοπός είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι έξυπνες συσκευές(όπως το apple watch,το iphone και άλλες ) που χρησιμοποιεί ο χρήστης να μπορούν να διαβάζουν την σκέψη του και να λειτουργούν. Έξυπνο, τρομακτικό και ανατριχιαστικό ταυτόχρονα.

Το θέμα έλαβε, ακόμη, μεγαλύτερες διαστάσεις όταν πριν μερικές εβδομάδες ο Ανατόλι Κουτσέρενα, δικηγόρος του Έντουαρντ Σνόουντεν έκανε την εξής αποκάλυψη στο Ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti: «Το iPhone έχει ειδικό λογισμικό, το οποίο μπορεί να ενεργοποιεί τον εαυτό του χωρίς να πατήσει ο χρήστης κάποιο κουμπί, και συλλέγει πληροφορίες για αυτόν. Ο Έντουαρντ δεν χρησιμοποιεί ποτέ iPhone για λόγους ασφάλειας, έχει ένα απλό τηλέφωνο».

Ο Σνόουντεν που παραμένει καταζητούμενος στις ΗΠΑ για μια σειρά κατηγοριών, όπως η κατασκοπεία και η κλοπή κυβερνητικών εγγράφων, ζει μαζί με τη φίλη του στη Μόσχα, όπου του έχει παρασχεθεί άσυλο και τριετή άδεια διαμονής. Υπενθυμίζουμε πως μετά τις αποκαλύψεις που έκανε το 2013 για το πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης από την αμερικανική υπηρεσία NSA και τη βρετανική GCHQ, η Apple, η Google και το Facebook αρνήθηκαν ότι συνεργάζονταν ενεργά. Ζήτησαν, μάλιστα, από την αμερικανική κυβέρνηση να αλλάξει τη νομοθεσία για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων.





Παράλληλα, η Apple ενίσχυσε την ασφάλεια των συσκευών της, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι η νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, καθιστά αδύνατη την αποκρυπτογράφηση των δεδομένων του χρήστη από τις διωκτικές αρχές, ακόμα και αν έχουν ένταλμα έρευνας.Ωστόσο, έγγραφο της NSA που χρονολογείται στο 2010 και ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητα, αποκαλύπτει ότι η βρετανική GCHQ παρακολουθούσε χρήστες iPhone μέσω των μοναδικών αναγνωριστικών αριθμών UDID. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Apple εγκατέλειψε το σύστημα UDΙD το 2013.

Των αποκαλύψεων του δικηγόρου του Σνόουντεν είχε προηγηθεί εκπομπή στο Κινέζικο κρατικότηλεοπτικό δίκτυο CCTV που χαρακτήριζε το iPhone «απειλή για την εθνική ασφάλεια». Ειδικοί κατέθεσαν πως η Αμερικανική εταιρεία έχει την δυνατότητα να κατασκοπεύει τους Κινέζους χρήστες αφού μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την θέση τους. Η Apple αντέδρασε, δημοσιεύοντας διευκρινίσεις για την λειτουργία σχετικά με τις τοποθεσίες (Frequent Locations) στα iPhone, αρνούμενη τις κατηγορίες. Ενώ με έμφαση ανακοίνωσε πως δεν συνεργάζεται με καμία κυβερνητική υπηρεσία από οποιαδήποτε χώρα για να δημιουργήσει μια κερκόπορτα στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της και πως ποτέ δεν επιτρέψε την πρόσβαση στους διακομιστές της.

Κανείς δεν γλίτωνε ποτέ από την παρακολούθηση- «1984»

«Παρακαλείστε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με φράσεις που περιέχουν προσωπικές ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, καθώς ενδέχεται να περιλαμβάνονται σε άλλα δεδομένα τα οποία συλλέγονται και διαβιβάζονται σε τρίτους μέσω της λειτουργίας της αναγνώρισης φωνής» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στους όρους χρήσης των έξυπνων τηλεοράσεων της νοτιοκορεατικής εταιρείας Samsung, που διαθέτουν λειτουργία αναγνώρισης φωνής, υπονοώντας ο Μεγάλος Αδελφός έχει πάρει τη θέση του στο σαλόνι του χρήστη.Οι τηλεοθόνες της Ωκεανίας είναι εδώ.

Την ώρα που η Samsung επιμένει σε όλους τους τόνους ότι σέβεται την ιδιωτικότητα των πελατών της και διαχειρίζεται με διαφάνεια όσες πληροφορίες συλλέγει μέσω της συγκεκριμένης λειτουργίας, ο ακτιβιστής Πίτερ Χίγκινς μέσω του λογαριασμού του στο Twitter μπήκε στον πειρασμό να συγκρίνει τη φράση της Samsung με ένα απόσπασμα από το «1984» του Τζωρτζ Οργουελ, διαπιστώνοντας τρομακτικές ομοιότητες.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους καταναλωτές της, η εταιρεία σε ανακοίνωσή της στηΒρετανική εφημερίδα Guardian τονίζει ότι τα ακουστικά δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα και ότι οι χρήστες μπορούν να απενεργοποιήσουν την αναγνώρισης φωνής ή το wifi εφόσον θέλουν να είναι ήσυχοι ότι όσα κάνουν και όσα λένε μένουν μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους.

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι οι συσκευές της Samsung δεν είναι οι μοναδικές που φέρουν τέτοιου είδους αμφιλεγόμενες λειτουργίες αναγνώρισης φωνής. Το Xbox One της Microsoft διαθέτει ανάλογη λειτουργία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ελέγχουν τη συσκευή ενόσω παίζουν ή βλέπουν τηλεόραση.
Το θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο, συνέχισε να λαμβάνει διαστάσεις καθώς το διαδικτυακό περιοδικό Daily Beast προχώρησε σε δημοσίευση άρθρου όπου προέτρεπε τους χρήστες να προσέχουν τα λόγια τους μπροστά στη τηλεόρασή τους. Όπως αναφέρθηκε στο άρθρο, ο συντάκτης διέκρινε στους όρους χρήσης των Smart TV της Samsung Electronics κάτι ομιχλώδες. Τα ερωτήματα που εύλογα δημιουργήθηκαν είναι τι άλλο ακούνε εκτός από τις φωνητικές εντολές που τους υπαγορεύουν οι χρήστες; Και από τη στιγμή που συλλέγονται, πού, τελικά, καταλήγουν τα συγκεκριμένα ακουστικά δεδομένα.

Το BBC, από την πλευρά του, απευθύνθηκε στο ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Μετώπου, το οποίο υπέθεσε πως η ηχογράφηση μεταφέρεται στην εταιρεία που αναλαμβάνει την μετατροπή του ήχου/ομιλίας σε κείμενο. Πρόσθεσε δε, πως αυτό που θα ήθελε να γνωρίζει ο κάθε χρήστης είναι ποιος είναι αυτό ο τρίτος και εάν η μετάδοση γίνεται με ασφάλεια.

Η Samsung εξωθήθηκε σε απάντηση, σύμφωνα με την οποία δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο πως δεν διατηρεί τα φωνητικά δεδομένα και δεν τα εμπορεύεται, προσθέτοντας πως ο χρήστης γνωρίζει πότε είναι ενεργοποιημένη η ακρόαση, καθώς ένα χαρακτηριστικό εικονίδιο (ένα μικρόφωνο για την ακρίβεια ) εμφανίζεται στην οθόνη. Τότε, όμως, επανήλθε στο προσκήνιο η αποκάλυψη που ΄κανε το 2013 ο μηχανικός λογισμικού Jason Huntley και αφορούσε μια από τις Smart TV της LG Electronics Ο Huntley συγκεκριμένα αποκάλυψε την μη κρυπτογραφημένη αποστολή δεδομένων σχετικά με τις τηλεοπτικές επιλογές του χρήστη κάθε φορά που άλλαζε κανάλι. Επίσης, η συλλογή δεδομένων τηλεθέασης («watching info») ήταν ενεργοποιημένη εκ προοιμίου από τον κατασκευαστή, όχι από τον χρήστη, αν και ο Huntley διαπίστωσε ότι η αποστολή δεδομένων «στο Ίντερνετ» γινόταν ακόμα και όταν ο χρήστης την απενεργοποιούσε.

Τεχνητή νοημοσύνη:«Οι μηχανές θα μας ξεπεράσουν»

Η εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των έξυπνων συσκευών που καλείται πλέον ο χρήστης να χρησιμοποεί καθημερινά στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης είναι τέτοια που πολλοί φοβούνται ότι θα αποτελέσει την ταφόπλακα της ελευθερίας της ανθρωπότητας. Μπορεί η αντίστοιχη ταινία του 2001 του Στ.Σπίλμπεργκ να αποτέλεσε ένα συγκινητικό παραμύθι ενός ρομαντικού μέλλοντος, η πραγματικότητα,όμως, δεν παρουσιάζει αυτές τις ενδείξεις.

Διακεκριμένοι επιστήμονες από την βιομηχανία της τεχνολογίας λένε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να απειλήσει την ύπαρξη της ανθρωπότητας και να οδηγήσει ακόμα και στην εξαφάνισή της. Την ανησυχία αυτή έχουν εκφράσει ανά διαστήματα , σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, μεταξύ άλλων, οι Στίβεν Χόκινγκ, Έλον Μασκ, Σερ Σινκλαίρ, αλλά και ο Μπιλ Γκέιτς.




Ο κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ έχει πει σε συνέντευξή του στο BBC ότι «οι μηχανές με συνείδηση θα αναπτύσσονται με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό, από την στιγμή που θα αποκτήσουν την δυνατότητα να ανασχεδιάζουν εαυτόν. Ο άνθρωπος, περιορισμένος στην βιολογική εξέλιξη, δεν θα μπορεί να τις ανταγωνιστεί και θα αντικατασταθεί».

Προβληματισμένος και ανήσυχος τι θα συμβεί όχι στο άμεσο μέλλον αλλά μετά από μερικές δεκαετίες είναι και ο Μπιλ Γκέιτς. «Μερικές δεκαετίες αργότερα η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει ωριμάσει τόσο ώστε να προκαλεί ανησυχία» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Την ώρα που η Google απασχολεί ολόκληρη στρατιά από ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας προκειμένου να βελτιώσει τους υπολογιστές ώστε να καταλαβαίνουν καλύτερα τους ανθρώπους, μια μελετη ερευνητών μας αποκαλύπτει πως, ήδη, το Facebook γνωρίζει την προσωπικότητα των χρηστών του καλύτερα απ΄ό,τι οι φίλοι τους.

Για την ακρίβεια, ερευνητές των πανεπιστημίων Κέμπριτζ της Βρετανίας και Στάνφορντ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση PNAS (Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ), ανέπτυξαν ένα λογισμικό το οποίο μελετώντας το Facebook, κατέληξε πως το δημοφιλές δίκτυο μπορεί να αξιολογήσει μια προσωπικότητα με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας, παρ’ όλο που οι τελευταίοι έχουν οικειότητα με έναν άνθρωπο. Μόνο ο ή η σύζυγος τα καταφέρνει (οριακά) καλύτερα από τον υπολογιστή. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα δείγμα 86.220 εθελοντών στο Facebook, που συμπλήρωσαν ένα εκτενές ερωτηματολόγιο σχετικά με την προσωπικότητά τους, ενώ επέτρεψαν και την πρόσβαση στα «likes» τους. Με αυτό τον τρόπο, οι ερευνητές μπόρεσαν να δημιουργήσουν αλγόριθμους που συσχετίζουν τα «likes» με βασικά ψυχολογικά γνωρίσματα, όπως η εξωστρέφεια, η φιλικότητα, η αίσθηση καθήκοντος, η ύπαρξη νευρωτικών χαρακτηριστικών κ.α.Στη συνέχεια, όσοι εθελοντές ήθελαν, κάλεσαν τους φίλους και συγγενείς τους να κρίνουν την προσωπικότητά τους μέσω ενός μικρότερου ερωτηματολογίου.

Το συμπέρασμα ήταν ότι οι μηχανές και οι αλγόριθμοί τους, αναλύοντας έναν επαρκή αριθμό από «likes», πλησίαζαν περισσότερο από ό,τι οι συγγενείς και οι φίλοι στη «σκιαγράφηση» του ψυχολογικού «πορτρέτου» ενός ανθρώπου.Όπως είπαν οι ερευνητές, οι συγγενείς και φίλοι μπορεί να γνωρίζουν κάποιον και να βασίζονται στη διαίσθησή τους, όμως οι υπολογιστές έχουν ένα μεγάλο «όπλο»: έναν όγκο από «μεγάλα δεδομένα» (big data) που κρατούν στην μνήμη τους και με τη βοήθεια των οποίων κάνουν συγκρίσεις και κρίσεις.

«Στο μέλλον οι υπολογιστές θα μπορούν να «διαβάζουν» τα ψυχολογικά γνωρίσματά μας και να αντιδρούν ανάλογα, οδηγώντας έτσι στην ανάδυση μηχανών με συναισθηματική νοημοσύνη και κοινωνική επιδεξιότητα», δήλωσε η υπεύθυνη της μελέτης Γου Γιουγιού του Κέντρου Ψυχομετρικής του Κέμπριτζ. Ο ερευνητής δρ. Ντέιβιντ Στίλγουελ τόνισε ότι «η ικανότητα να κρίνει κανείς μια προσωπικότητα, συνιστά ουσιώδες συστατικό της κοινωνικής ζωής, από τις καθημερινές αποφάσεις έως τα μακροπρόθεσμα σχέδια ποιόν θα παντρευτείς, θα εμπιστευτείς, θα προσλάβεις ή θα εκλέξεις για πρόεδρο. Τα ευρήματα μια τέτοιας ανάλυσης δεδομένων μπορεί μελλοντικά να φανούν πολύ χρήσιμα στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους, όταν παίρνουν αποφάσεις».

«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη σκοτεινή πλευρά σε αυτή την τεχνολογία. Με το πάτημα ενός κουμπιού, θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλο τον πληθυσμό της Γης», δήλωσε ο ερευνητής Μιχάλ Κοζίνσκι. Η τρομακτική αυτή διαπίστωση φέρνει στο προσκήνιο ξανά τις δηλώσεις του Τιμ Μπέρνερς Λι, του εφευρέτη του Παγκόσμιου Ιστού, σε συνέντευξή του στο Guardian τον Απρίλιο του 2012 όταν κατακεραύνωσε το Facebook και προέτρεψε τους χρήστες να απαιτήσουν τα δεδομένα τους από όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες.Τα πυρά του «πατέρα του Διαδικτύου» δεν περιορίστηκαν μόνο στο Facebook αλλά έφτασαν και στην Apple. «Θα πρέπει να διατηρώ τη δυνατότητα να επιλέγω ποιες εφαρμογές θα χρησιμοποιώ, ποιες συσκευές, ποια εταιρεία μου δίνει πρόσβαση στο Ίντερνετ και κυρίως κάθε μία από τις επιλογές αυτές θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την άλλη», πρόσθεσε.


Η αιώνια σύνδεση

Την ώρα που οι φωνές για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών αυξάνονται,το Facebook προχώρησε σε μια μακάβρια καινοτομία. Επιτρέπει στους χρήστες του να αποφασίζουν μόνοι τους για το τι θα συμβεί στο προφίλ τους αφού πεθάνουν.Η δυνατότητα καθορισμού «ψηφιακού κληρονόμου», ο οποίος θα διαχειρίζεται το προφίλ του μακαρίτη, είναι, ήδη, στις ΗΠΑ, με την προοπτική να επεκταθεί αργότερα και σε άλλες χώρες.Ως κληρονόμος, ή «επαφή κληρονομιάς» όπως το ονομάζει το Facebook, μπορεί να οριστεί μόνο ένας άλλος χρήστης του κοινωνικού δικτύου. Αν, πάντως, ο χρήστης δεν ενεργοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, αλλά ορίσει ψηφιακό κληρονόμο με κανονική, νόμιμη διαθήκη, το Facebook θα σεβαστεί την επιθυμία του.

Υπάρχουν ωστόσο περιορισμοί στις παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει στο προφίλ ο ψηφιακός κληρονόμος. Έχει τη δυνατότητα να αλλάζει τις φωτογραφίες του προφίλ, να απαντά σε νέα αιτήματα φιλίας, όχι όμως και να επεμβαίνει σε αναρτήσεις του εκλιπόντα, να αφαιρεί φωτογραφίες ή να διαγράψει το προφίλ.


Η Google, όμως, ήταν η πρώτη εταιρεία του διαδικτύου όταν το 2013 επέτρεψε τον ορισμό ψηφιακών κληρονόμων για τους λογαριασμούς χρηστών στο Gmail, το Google Drive και τις άλλες υπηρεσίες.Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως αν ο χρήστης δεν χρησιμοποιεί τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και παραμείνει άφαντος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα(κοντά στους 12 μήνες) η εταιρεία του στέλνει μήνυμα και αν δεν ανταποκριθεί, εκτελεί από μόνη της την ψηφιακή διαθήκη.

Όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον. Όποιος ελέγχει το παρόν ελέγχει το παρελθόν.- «1984»


Την ώρα που η τεχνολογία καλπάζει και οι έξυπνες συσκευές απειλούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο, πάνω από 16.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν μέσω Facebook στο ερώτημα που έθεσε η σελίδα ‘Lost Kidz’ (Χαμένα Παιδιά) για το αν συμφωνούν στο ενδεχόμενο να τοποθετηθεί μικροτσίπ στο παιδί τους. Το ποσοστό που απάντησε θετικά ξεπέρασε το 95%.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια εφαρμογή που δημιούργησαν δυο μπαμπάδες, η οποία θα επιτρέπει στους γονείς να εκπέμπουν μια ειδοποίηση αν το παιδί τους έχει χαθεί. Εξετάζουν, μάλιστα, το ενδεχόμενο το μικροτσίπ να τοποθετηθεί με ένεση κάτω από το δέρμα του παιδιού, και το οποίο θα εκπέμπει μια ειδοποίηση όταν οι γονείς θα θέλουν να το εντοπίσουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται εταιρεία στη Σουηδία. H εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Epicenter με έδρα στη Στοκχόλμη καλεί όσους από τους εργαζομένους της το επιθυμούν, να εμφυτεύσουν στο χέρι τους μικροτσίπ ταυτοποίησης, ώστε να ενεργοποιούν αυτόματα από το άνοιγμα των εισόδων έως τις λειτουργίες του φωτοτυπικού μηχανήματος αλλά και να πληρώνουν τον καφέ τους με μια κίνηση του χεριού.Το μικροτσίπ θα είναι συνδεδεμένο με το κινητό και τον υπολογιστή τους. Οπως αναφέρει ο επικεφαλής της σουηδικής εταιρίας BioNyfiken που εμφυτεύει τα μικροτσίπ, θέλουν να τεστάρουν πόσο καλά δουλεύουν προτού τα βγάλουν στην αγορά με πελάτες μεγάλες εταιρίες αλλά και κυβερνήσεις!


Επίλογος




«Φυσικά δεν υπήρχε κανένας τρόπος να διαπιστώσεις αν σε παρακολουθούσαν κάποια συγκεκριμένη στιγμή. Ούτε καν να μαντέψεις δεν μπορούσες σχετικά με το πόσο συχνά ή με ποιο σύστημα η Αστυνομία Σκέψης ενεργοποιούσε τη συσκευή παρακολούθησης ενός συγκεκριμένου ατόμου. Υποθετικά όλοι παρακολουθούνταν συνέχεια. Επειδή στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τη συσκευή παρακολούθησης όποτε ήθελαν. Κι εσύ έπρεπε να ζεις –και όντως ζούσες, επειδή η συγκεκριμένη συνήθεια γινόταν ένστικτο –με την πεποίθηση οτι κάθε ήχος που έκανες ακουγόταν και, εκτός από τις στιγμές που ήσουν στο απόλυτο σκοτάδι, κάθε κίνησή σου καταγραφόταν».1984 Τζωρτζ Όργουελ
Το μέλλον όπου όλοι και όλα θα παρακολουθούνται είναι εδώ. 




—————————————————————————————————-
Πηγές:

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics and Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.