Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν την υποχρέωση βάσει του ενωσιακού δικαίου να χορηγούν θεώρηση για ανθρωπιστικούς λόγους στα πρόσωπα που επιθυμούν να μεταβούν στο έδαφός τους προκειμένου να ζητήσουν άσυλο, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η απόφαση είναι ενάντια στην εισήγηση του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος εξέφρασε την άποψη τον περασμένο μήνα ότι τέτοιου είδους βίζες θα πρέπει να εκδίδονται.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση με αφορμή την αντιδικία του Βέλγου υφυπουργού για θέματα Μετανάστευσης Τεό Φράνκεν με οικογένεια Σύρων, η οποία υποστήριζε ότι αντιμετώπισε διώξεις λόγω θρησκείας και ζητούσε από τις βελγικές αρχές βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους προκειμένου να μεταβεί στο Βέλγιο και να υποβάλει αίτηση ασύλου.
Κατά των προσφύγων και ο νέος νόμος που υιοθέτησε το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ο οποιος μεταρρυθμίζει τους κανόνες ασύλου.
Ο νέος νόμος απαγορεύει στους αιτούντες άσυλο να φύγουν από τις ζώνες μετάβασης που βρίσκονται στα σύνορα, αν δεν ληφθεί απόφαση για την αίτησή τους.
Επιπλέον, δίνει στις αρχές το δικαίωμα να αναγκάσουν πρόσφυγες να επιστρέψουν πίσω στις ζώνες μετάβασης, οπουδήποτε στη χώρα και αν εντοπιστούν.
Μέχρι τώρα, οι αρχές είχαν δικαίωμα να το κάνουν αυτό, μόνο για πρόσφυγες που βρίσκονταν οκτώ χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα.
Άμεση ήταν η καταδίκη από τα Ηνωμένα Έθνη. Εκρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, είπε ότι ο νόμος θα επηρεάσει ανθρώπους που έχουν υποφέρει πολύ και προσέθεσε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να συλλαμβάνονται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.