Η πιο περίεργη σφήκα στον πλανήτη:
Φινλανδοί ερευνητές - που εργάζονται στο πανεπιστήμιο του Turku στη Φιλανδία- αποκαλύπτουν την σφήκα που ονομάζεται "Clistopyga caramba" (από την ισπανική φράση «Ay Caramba!» που χρησιμοποιείται για να εκφράσει την έκπληξη )
είναι ένα έντομο με ένα οπίσθιο άκρο, που μοιάζει με το κεφάλι ενός μυρμηγκιού, για να τρομάζει τις αράχνες, για να φεύγουν μακριά και να εγκαταλείπουν τα αυγά τους. Στη συνέχεια η αλλόκοτη σφήκα χρησιμοποιεί τα αυγά της αράχνης, για να τοποθετήσει μέσα τα δικά της αυγά.
Βρήκαν τη σφήκα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Σαν Μάρκος,στη Λίμα,του Περού, όπου αποθηκεύτηκε μετά τη συλλογή της από περιοχή του Περού ( τροπικό δάσος Αμαζονίου, στην περιοχή των Άνδεων)
H οπίσθια πλευρά της σφήκας εξελίχθηκε για να τρομάζει και να διώχνει μακριά ένα είδος αράχνης, έτσι μοιάζει με κεφάλι μυρμηγκιού.
[ H παρασιτοειδής σφήκα είναι παρασιτικό έντομο που γεννά τα αυγά του, μέσα στα αυγά άλλου εντόμου, με το οποίο τρέφονται έπειτα οι προνύμφες του.
Μερικές φορές οι οικοδεσπότες (ξενιστές) είναι ακόμη ζωντανοί, όταν τα σωθικά τους τρώγονται από τις προνύμφες. όταν οι προνύμφες είναι έτοιμες να εκκολαφθούν, σκοτώνουν συνήθως τους ξενιστές. Για να γίνει αυτό, ένα ενήλικο παρασιτοειδές πρέπει να βρει το σωστό ξενιστή. Στη συνέχεια, γεννά τα αυγά της, μέσα στα αυγά του ξενιστή.
Για τη διαδικασία αυτή, οι περισσότερες παρασιτοειδείς σφήκες διαθέτουν ένα μακρύ όργανο που το χρησιμοποιούν για να μαχαιρώνουν τον οικοδεσπότη τους.
Πηγή: BBC Earth ]
Οι ερευνητές, δημοσίευσαν την έρευνά τους στο επιστημονικό περιοδικό Zootaxa, και έγραψαν ότι το νέο είδος είναι μορφολογικά, από τις πιο παράξενες παρασιτοειδές σφήκες που συλλέγθηκαν και περιγράφηκαν ποτέ.
όπως αναφέρουν «Όταν την είδαμε για πρώτη φορά, σκεφθήκαμε αρχικά ότι θα μπορούσε να είναι μια αναπτυξιακή παραμόρφωση»
Επειδή το θηλυκό δείγμα είναι νεκρό και είναι το μόνο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τίποτα για τη συμπεριφορά του.
H τροποποιημένη οπίσθια πλευρά της σφήκας θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για μια τακτική -αποφυγής θήρευσης- γνωστής ως Βατεσιανός μιμητισμός "Batesian mimicry"
στην τακτική Βατεσιανού μιμητισμού, το είδος χωρίς άμυνες (μίμος) αποφεύγει τη θήρευση εξαιτίας της ομοιότητάς του με ένα ένα είδος που είναι επικίνδυνο (τοξικό)
Μερικές αράχνες φοβούνται τα μυρμήγκια που τις λυμαίνονται, έτσι αυτή η σφήκα εξελίχθηκε έτσι (βελτιστοποιήθηκε) ώστε τα οπίσθιά της να μοιάζουν με το κεφάλι ενός μυρμηγκιού, για να τρομάζει αυτές τις αράχνες και να τις διώχνει μακριά (αφήνοντας πίσω τα αυγά τους)
Ένα είδος αράχνης jumping, που ονομάζεται Myrmarachne melanotarsa, χρησιμοποιεί επίσης αυτή την τακτική. Μοιάζει με ένα μυρμήγκι και τρομάζει ορισμένους τύπους αράχνης που φεύγουν μακριά και εγκαταλείπουν τα αυγά τους.
Οι ερευνητές ωστόσο, υποθέτουν ότι, το κεφάλι μυρμηγκιού στα οπίσθια της σφήκας, θα μπορούσε να ενθαρρύνει αυτές τις αράχνες, για να έρθουν πιο κοντά για να επιτεθούν, αυτό που νομίζουν ότι είναι ένα επικίνδυνο μυρμήγκι. ΄Ετσι, θα έδιναν στη σφήκα caramba, την ευκαιρία να τις σκοτώσει.
Πολλά άλλα είδη στα βασίλεια των ζώων και των φυτών χρησιμοποιούν επίσης τον μιμητισμό προς όφελός τους, ή για αποφυγή θήρευσης.
για παράδειγμα η χελώνα "alligator snapping turtle" έχει μια γλώσσα που μοιάζει με ένα σκουλήκι που στριφογυρίζει -σαν δόλωμα- για να παγιδεύσει το θήραμα και να το φέρει κοντά στο στόμα της.
Ορισμένα αρσενικά πουλιά "ruff birds" βρέθηκε ότι μιμούνται τα θηλυκά προκειμένου να βρεθούν κοντά στο ερωτικό τους ενδιαφέρον, και να αποφύγουν τον ανταγωνισμό.
Πολλά εν δυνάμει θηράματα διαρκώς επαγρυπνούν για θηρευτές, ακόμη και όταν κοιμούνται
η συμπεριφορά επαγρύπνησης διαμορφώνει και τη μορφολογία τους, αποκτούν πλευρικά μάτια, κέρατα, κλπ.
άλλα είδη χρησιμοποιούν κρυπτικότητα, μίμηση κάποιας παραμέτρου του περιβάλλοντος (π.χ.χρώμα που να ταιριάζει με το περιβάλλον)
(π.χ.καμουφλαζ στις νυχτοπεταλούδες --κάθονται στα δέντρα και βασίζουν την προστασία τους στο καμουφλάζ τους--
Μερικές πεταλούδες έχουν ψευδή κεφάλια στα φτερά τους.
οι καβουρο-αράχνες (Crab spiders) (οικογένεια: Thomisidae) μιμούνται άνθη τόσο για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από θηρευτές, όσο και για προσελκύσουν θηράματα.
τα καβούρια διακοσμητές, βάζουν φύκη στην πλάτη τους και αυτό αυξάνει την επιβίωσή τους. Σε περιοχές με φύκη του γένους Dictyota χρησιμοποιούν αυτό το είδος για «στόλισμα» αλλά σπάνια για τροφή. Αυτά τα φύκη παράγουν χημικές ουσίες που είναι εξαιρετικά δύσγευστες στα ψάρια.
άλλα είδη δείχνουν να λένε: "είμαι επικίνδυνος και φροντίζω να το μάθουν οι θηρευτές, έτσι αποκτώ προειδοποιητικό χρωματισμό"
πηγή 17-3-17
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4129014/Ay-caramba-wasp-develops-head-ANT-rear-end.html
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2017/03/blog-post_43.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.