Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Ερευνες στην Αν. Μεσόγειο για φυσικό αέριο αναγγέλει η Τουρκία

ereunes-stin-an-mesogeio-gia-fusiko-aerio-anaggelei-i-tourkia
Το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός το οποίο είχε προκαλέσει δυο χρόνια πριν μεγάλη ένταση με την παρουσία του στην Κυπριακή ΑΟΖ ετοιμάζεται να βγάλει η Αγκυρα για νέο γύρο ερευνών για φυσικό αέριο στην Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την προαναγγελία έκανε ο ίδιος ο τουρκος υπουργός ενέργειας και γαμπρός του Τούρκου Προέδρου  Μπεράτ Άλμπαϊρακ, από το Τέξας των ΗΠΑ και συμμετέχει στο συνέδριο IHS CERAWeek 2017, στο οποίο συζητούνται ενεργειακά ζητήματα, παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Ο  Άλμπαϊρακ, είπε συγκεκριμένα:  «Φέτος, στην Μαύρη Θάλασσα και στην Μεσόγειο θα πραγματοποιήσουμε σημαντικά βήματα στο πεδίο ερευνών και εξορύξεων. Πρώτα με το καράβι σεισμικών ερευνών Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν και στην συνέχεια με το δεύτερο σκάφος μας (θα διεξάγουμε) πιο ενεργείς έρευνες δυο και τριών διαστάσεων. Μαζί με αυτές (τις έρευνες) θα ξεκινήσουμε έρευνες και στις δυο θάλασσες μας».
«Η Τουρκία, η οποία είναι περικυκλωμένη με πηγές ενέργειας και πλούτη, με την ευθύνη που φέρει ως η πιο σταθερή και ισχυρή χώρα στην περιοχή της και τον ρόλο που διαδραματίζει στο πεδίο της ασφάλειας της παροχής ενέργειας, θα συνεχίσει την επόμενη περίοδο με αποφασιστικότητα τις εντατικοποιημένες προσπάθειες της» ανέφερε ο τούρκος υπουργός.

Τέλμα στο Κυπριακό, στρατηγική της έντασης προς την Αθήνα 

Οι αναφορές του έρχονται σε μια στιγμή που από τη μία, οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν τελματώσει, από την άλλη, η Άγκυρα φαίνεται να ακολουθεί μια στρατηγική «ελεγχόμενης» έντασης προς την Αθήνα, τόσο με παραβιάσεις όσο και με υψηλούς τόνους στη ρητορική.
Τελευταίο κρούσμα η σημερινή ανακοίνωση του οτουρκικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δεν έχει βασικές γνώσεις διεθνούς δικαίου.
«Είμαστε ικανοποιημένοι που ο Έλληνας πρόεδρος Παυλόπουλος επιθυμεί να αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τη χώρα μας. Παρόλα αυτά, βλέπουμε με ανησυχία και έκπληξη ότι οι δηλώσεις του κρύβουν σοβαρή έλλειψη γνώσεων για τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου»  αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Sabah.
«Με έκπληξη και αγωνία παρακολουθούμε τις δηλώσεις του προέδρου της Ελλάδας που δεν αφήνουν ίχνος υποψίας για την έλλειψη γνώσης βασικών διεθνών κανόνων», αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. 
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε διπλό μήνυμα στην Άγκυρα, ένα φιλίας και καλής γειτονίας διαμηνύοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι εδώ για να υπερασπιστεί την κυριαρχία, τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Άμεση ήταν πάντως η απάντηση της ελληνικής πλευράς. «Το να γνωρίζεις το διεθνές δίκαιο σημαίνει πάνω από όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζεις» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ανησυχία και προβληματισμός 

Παρά το γεγονός ότι ο τούρκος υπουργός Ενέργειας δεν προσδιόρισε την ακριβή περιοχή όπου θα γίνουν οι τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το τουρκικό σκάφος θα εισέλθει και στην κυπριακή ΑΟΖ, δημιουργώντας νέες εστίες εντάσεων.
Και τούτο σε μια περίοδο που οι συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος έχουν διακοπεί, παρά τη σημαντική πρόοδο που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη περίοδο.
Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί είναι και οι δηλώσεις που έκανε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. «H επιρροή που ασκεί η Αγκυρα, είτε λόγω της παρουσίας του στρατού είτε και της οικονομικής εξάρτησης των Τουρκοκυπρίων, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση που θα πρέπει να πω προκαλεί απογοήτευση», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μην κρύβοντας και την προσωπική απογοήτευσή του για τη στάση που τήρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.